0302/2015 - Dietary patterns of adolescents and associated cardiovascular risk factors: a sistematic review Padrões alimentares de adolescentes e fatores de risco cardiovascular associados: uma revisão sistemática
The objective of this study was to identify, through of a systematic review, the major dietary patterns of adolescents and its association with cardiovascular risk factors. Was performed search in the databases LILACS, SciELO, PubMed, Scopus and Web of Science, as well as manual search of original articles published between 2005-2014. Of the 371 records identified; 26 met the inclusion criteria and were REPLACEed in the review. The main dietary patterns observed were Western (61%) Healthy (42%) and Traditional (38%). The Western pattern was positively associated with total cholesterol and SM, while the Healthy was inversely associated with fasting glucose, DBP and SM and positively with HDL-C, all these associations with quality of evidence D, very low, according to the system GRADE. The Traditional patterns are related as a risk factor for hyperglycemia, hyperinsulinemia and hypertriglyceridemia and protection for physical activity and BMI eutrophic. For more than these results need to be analyzed with caution, due to the low quality of the evidence, it is observed the need to actions aimed at promoting healthy eating in adolescents, so that contribute to the prevention of cardiovascular risk factors.
Padrões alimentares de adolescentes e fatores de risco cardiovascular associados: uma revisão sistemática
Abstract(resumo):
O objetivo deste estudo foi identificar por meio de uma revisão sistemática os principais padrões alimentares de adolescentes e verificar sua associação com fatores de risco cardiovascular. Foi realizada busca nas bases de dados LILACS, SciELO, PubMed, Scopus e Web of Science, além da busca manual, de artigos originais publicados entre 2005 a 2014. Dos 371 registros identificados; 26 preencheram os critérios de inclusão e foram inseridos na revisão. Os principais padrões alimentares observados foram Ocidental (61%), Saudável (42%) e Tradicionais (38%). O padrão Ocidental foi positivamente associado com colesterol total e SM, enquanto que o Saudável associou-se inversamente com glicemia de jejum, PAD e SM e positivamente com HDL-c, todas estas associações com qualidade da evidência D, muito baixa, segundo o sistema GRADE. Os padrões Tradicionais se relacionaram como fator de risco para hiperglicemia, hiperinsulinemia e hipertrigliceridemia e proteção para atividade física e IMC eutrófico. Por mais que estes resultados precisem ser analisados com prudência, devido à baixa qualidade da evidência, observa-se a necessidade de medidas que visem à promoção da alimentação saudável em adolescentes, de modo a contribuir para a prevenção de fatores de risco cardiovascular.