0299/2020 - Prevalence of dyslipidemias and food consumption: a population-based study Prevalência de dislipidemias e consumo alimentar: um estudo de base populacional
This article aimed to estimate the prevalence of dyslipidemia and its association and adequacy of the intake of saturated, monounsaturated, trans, omega-3 and carbohydrate fats in adultsViçosa-MG. It is a cross-sectional study with 884 adults aged between 20 and 59 years. Sociodemographic, food consumption, anthropometric and biochemical data were collectedthe population. Associations between variables were verified using the chi-square test. There was a high prevalence of dyslipidemia in the population (64.25%), with at least one of the serum lipids altered. There was a predominance of inadequacy in the intake of saturated, trans, monounsaturated and carbohydrate fats. It is noteworthy that the intake of omega-3 was adequate for most individuals. Eutrophic adults had a higher prevalence of excessive intake of saturated and trans fats. It was observed that 38.7% of individuals with reduced HDL-c had an intake above the recommended saturated fat. Most individuals with triglycerides and high TG / HDL-c ratio had unsatisfactory intake of monounsaturated fat. It is necessary to evaluate other factors that may influence the eating pattern.
Prevalência de dislipidemias e consumo alimentar: um estudo de base populacional
Abstract(resumo):
O presente artigo objetivou estimar a prevalência de dislipidemias e sua associação e adequação da ingestão de gorduras saturadas, monoinsaturadas, trans, ômega-3 e carboidratos, em adultos de Viçosa-MG. Trata-se de um studo transversal com 884 adultos com idades entre 20 e 59 anos. Foram coletados dados sociodemográficos, de consumo alimentar, antropométricos e bioquímicos da população. As associações entre as variáveis foram verificadas utilizando-se o teste qui-quadrado.Verificou-se elevada prevalência de dislipidemias na população (64,25%), com pelo menos um dos lipídeos séricos alterados. Houve predomínio de inadequação na ingestão de gorduras saturadas, trans, monoinsaturadas e carboidratos. Ressalta-se que a ingestão de ômega-3 esteve adequado para a maioria dos indivíduos. Adultos eutróficos apresentaram maiores prevalências de ingestão excessiva de gorduras saturadas e trans. Observou-se que 38,7% dos indivíduos com HDL-c reduzido apresentaram ingestão acima do recomendado de gordura saturada. A maioria dos indivíduos com triglicerídeos e razão TG/HDL-c elevada possuíam ingestão insatisfatória de gordura monoinsaturada. Faz-se necessária a avaliação de outros fatores que podem influenciar o padrão alimentar.
Keywords(palavra-chave):
Dislipidemias, Ingestão de Alimentos, Adultos, Epidemiologia Nutricional