0158/2016 - Estratégias pedagógicas em grupos com o tema alimentação e nutrição: Os bastidores do processo de escolha. Pedagogical techniques in food and nutrition groups: The backstage of choice process.
• Fernanda Cangussu Botelho - Botelho, Fernanda Cangussu - Universidade de Sao Paulo - <fer.cangussu@gmail.com>
Coautor(es):
• Lúcia Dias da Silva Guerra - Guerra, Lúcia Dias da Silva - Universidade de São Paulo - <luciadsguerra@usp.br>
• Alexandra Pava-Cárdenas - Pava-Cárdenas, Alexandra - Universidade de São Paulo - <apavac@usp.br>
• ANA MARIA CERVATO-MANCUSO - Cervato-Mancuso, A.M. - SÃO PAULO, SP - Universidade de São Paulo - <cervato@usp.br>
Área Temática:
Não Categorizado
Resumo:
Este estudo objetivou compreender as representações sociais dos profissionais de saúde que explicam a escolha de estratégias pedagógicas para o desenvolvimento de grupos educativos com o tema alimentação e nutrição, como espaços de promoção da saúde, na Atenção Primária à Saúde (APS). Pesquisa qualitativa, realizada por meio de observação sistemática de um encontro de cada grupo acessado (23) e entrevista semiestruturada com os respectivos coordenadores das ações (28). Para análise utilizou-se a técnica do Discurso do Sujeito Coletivo (DSC), fundamentada na Teoria das Representações Sociais. Foram gerados seis DSC, mostrando que a escolha das estratégias pedagógicas é feita considerando: a valorização da participação coletiva; perfil da população; acesso a recursos audiovisuais; praticidade para os profissionais; disponibilidade de recursos humanos; e uso da experiência corporal. Fica evidente que as decisões sobre o uso de estratégias pedagógicas são influenciadas pelo contexto, relações de trabalho e instituição, além das próprias as crenças e conhecimentos dos profissionais de saúde. A abordagem da alimentação e nutrição em grupos educativos como espaços promotores de saúde está inserida numa APS complexa, que envolve elementos estruturais, além das políticas públicas.
Palavras-chave:
Profissional de saúdeAtenção Primária à SaúdeEducação Alimentar e NutricionalEducação em Saúde
Abstract:
The study aimed to understand the health professionals’ social representations about the choice on pedagogical techniques to develop educational groups about food and nutrition, as health promotion strategies, in Primary Health Care (PHC). It is a qualitative research performed through the systematic observation of each accessed group (23) and semi-structured interviews with the respective coordinators (28). The analysis was made using the Discourse of the Collective Subject (DCS) technique, based on the Social Representation Theory. Six DCS were produced, highlighting that the health professionals’ choice on pedagogical techniques consider: the appreciation of the collective participation; the access to audio-visual resources; the practicality to the professional; the availability of workforce; the population profile; and the use of body experience. We concluded that the decisions about the use of pedagogical techniques are influenced by the context, labor relationships and the institution, besides health professionals’ beliefs and knowledge. The food and nutrition approach in educational groups as health promoters strategies is comprehended in a complex PHC, which involves structural elements, beyond public policies.
Keywords:
health professionalPrimary HealthFood and Nutrition EducationHealth Education
Pedagogical techniques in food and nutrition groups: The backstage of choice process.
Resumo (abstract):
The study aimed to understand the health professionals’ social representations about the choice on pedagogical techniques to develop educational groups about food and nutrition, as health promotion strategies, in Primary Health Care (PHC). It is a qualitative research performed through the systematic observation of each accessed group (23) and semi-structured interviews with the respective coordinators (28). The analysis was made using the Discourse of the Collective Subject (DCS) technique, based on the Social Representation Theory. Six DCS were produced, highlighting that the health professionals’ choice on pedagogical techniques consider: the appreciation of the collective participation; the access to audio-visual resources; the practicality to the professional; the availability of workforce; the population profile; and the use of body experience. We concluded that the decisions about the use of pedagogical techniques are influenced by the context, labor relationships and the institution, besides health professionals’ beliefs and knowledge. The food and nutrition approach in educational groups as health promoters strategies is comprehended in a complex PHC, which involves structural elements, beyond public policies.
Palavras-chave (keywords):
health professionalPrimary HealthFood and Nutrition EducationHealth Education
Botelho, Fernanda Cangussu, Guerra, Lúcia Dias da Silva, Pava-Cárdenas, Alexandra, Cervato-Mancuso, A.M.. Estratégias pedagógicas em grupos com o tema alimentação e nutrição: Os bastidores do processo de escolha.. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2016/abr). [Citado em 19/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/estrategias-pedagogicas-em-grupos-com-o-tema-alimentacao-e-nutricao-os-bastidores-do-processo-de-escolha/15582?id=15582