0002/2013 - FORMAÇÃO DE COORDENADORES PEDAGÓGICOS EM ALIMENTAÇÃO ESCOLAR: UM RELATO DE EXPERIÊNCIA IN-SERVICE TRAINING FOR PEDAGOGICAL COORDINATORS IN SCHOOL FEEDING: A REPORT OF EXPERIENCE
• LIGIA AMPARO DA SILVA SANTOS - Santos, L.A.S - SALVADOR, BAHIA - UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA - <amparo@ufba.br>
Coautor(es):
• Danilo Melo de Morais Carvalho - Carvalho, DMM - Universidade Federal da Bahia, mestrando no Programa de Mestrado em Educação, Faculdade de Educação e Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar. Salvador, BA, Brasil - <dancarvalho2003@yahoo.com.br>
• Maria do Carmo Soares de Freitas - Freitas, M. C. S. - Salvador, - Universidade Federal da Bahia, Departamento de Nutrição e Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar. Salvador, BA, Brasil - <carmofreitas@uol.com.br> ORCID: https://orcid.org/0000-0002-8310-0933
• Lilian Barbosa Ramos - Ramos, LB - Universidade Federal da Bahia, Departamento de Nutrição e Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar. Salvador, BA, Brasil - <cecane@ufba.br>
• Amélia Borba Costa Reis - Reis, ABC - Universidade Federal da Bahia, mestranda em Alimentos, Nutrição e Saúde, Escola de Nutrição e Centro colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar. Salvador, BA, Brasil - <cecane@ufba.br>
Área Temática:
Não Categorizado
Resumo:
Objetivo: descrever a experiência de formação de coordenadores pedagógicos em Alimentação Escolar desenvolvida pelo Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar da Universidade Federal da Bahia. Método: Utilizou-se da observação participante e análise de dados documentados em: filmagens, resumos de discussão grupal, avaliações processuais e finais e diários de campo. As experiências de formação ocorreram em 2011, em dois municípios do estado da Bahia e na capital de Sergipe envolvendo ao todo 118 coordenadores pedagógicos de 79 municípios dos dois estados. Resultados: Considerou-se que os objetivos da formação de sensibilizar e orientar os coordenadores para a transversalização do tema alimentação e nutrição no currículo escolar foram alcançados. A proposta educativa foi avaliada pelos participantes como “dinâmica”, “produtiva” e “interativa”, promovendo trocas de experiências. Constatou-se ainda que, embora considerem um tema relevante, os coordenadores pedagógicos não possuem formação suficiente nos conhecimentos de alimentação e nutrição que possam subsidiar as suas práticas pedagógicas. Conclusão: Considera-se que a formação apresente limitações quanto a seu desdobramento no campo de trabalho, pois a sensibilização alcançada pode ser fragilizada no retorno dos atores ao seu ambiente laboral por falta de uma formação permanente.
Palavras-chave:
Alimentação escolar
Alimentação e nutrição
Coordenadores pedagógicos
Educação alimentar e nutricional
Abstract:
Objective: This article describes the experience of in-service training for pedagogical coordinators National Program of School Feeding (PNAE) developed by the Collaborator Centre in Food and Nutrition School at the Federal University of Bahia (CECANE-UFBA). Methods: participant observation and document analysis resulted from: film, group discussion summaries, procedural and final evaluations and field diary are used. The formative experiences occurred in 2011, in two municipalities in Bahia and Sergipe states involving 118 educational coordinators from 79 municipalities of both states. Results: The objective of raising awareness and guiding pedagogical coordinators for mainstreaming the theme of food and nutrition has been achieved. The educational proposal was evaluated by the coordinators as "dynamic", "productive" and "interactive", promoting the exchange of experiences among participants. Therefore, despite they consider a relevant theme, the coordinators do not have enough knowledge in food and nutrition that can give support their teaching practices. Conclusion: It supposed that the continuing education described here presents some limitations on its impact in the fieldwork, when the coordinators return to their workplace for lack of a permanent training.
Keywords:
School Feeding
Food and nutrition
Educational coordinators
Food and nutrition education
IN-SERVICE TRAINING FOR PEDAGOGICAL COORDINATORS IN SCHOOL FEEDING: A REPORT OF EXPERIENCE
Resumo (abstract):
Objective: This article describes the experience of in-service training for pedagogical coordinators National Program of School Feeding (PNAE) developed by the Collaborator Centre in Food and Nutrition School at the Federal University of Bahia (CECANE-UFBA). Methods: participant observation and document analysis resulted from: film, group discussion summaries, procedural and final evaluations and field diary are used. The formative experiences occurred in 2011, in two municipalities in Bahia and Sergipe states involving 118 educational coordinators from 79 municipalities of both states. Results: The objective of raising awareness and guiding pedagogical coordinators for mainstreaming the theme of food and nutrition has been achieved. The educational proposal was evaluated by the coordinators as "dynamic", "productive" and "interactive", promoting the exchange of experiences among participants. Therefore, despite they consider a relevant theme, the coordinators do not have enough knowledge in food and nutrition that can give support their teaching practices. Conclusion: It supposed that the continuing education described here presents some limitations on its impact in the fieldwork, when the coordinators return to their workplace for lack of a permanent training.
Palavras-chave (keywords):
School Feeding
Food and nutrition
Educational coordinators
Food and nutrition education
Santos, L.A.S, Carvalho, DMM, Freitas, M. C. S., Ramos, LB, Reis, ABC. FORMAÇÃO DE COORDENADORES PEDAGÓGICOS EM ALIMENTAÇÃO ESCOLAR: UM RELATO DE EXPERIÊNCIA. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2013/jan). [Citado em 22/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/formacao-de-coordenadores-pedagogicos-em-alimentacao-escolar-um-relato-de-experiencia/12073?id=12073&id=12073