0268/2022 - Avaliação da insegurança alimentar no contexto da COVID-19: associação com o auxílio emergencial e recebimento de doação de alimentos na população em vulnerabilidade social de uma capital do Nordeste do Brasil Assessment of food insecurity in the context of COVID-19: association with emergency aid and receiving food donations in the socially vulnerable population of a capital in Northeastern Brazil
O estudo objetivou investigar a prevalência de insegurança alimentar, no contexto da COVID-19, e sua associação com o programa de transferência de renda auxílio emergencial e o recebimento de doação de alimentos na população em vulnerabilidade social. Estudo transversal, realizado com famílias em vulnerabilidade social, oito meses após a confirmação do primeiro caso de COVID-19 no Brasil. Foram incluídas 903 famílias, residentes em 22 aglomerados subnormais de Maceió-Alagoas. Avaliaram-se características sociodemográficas e foi aplicada a Escala Brasileira de Insegurança Alimentar. A associação da insegurança alimentar com as variáveis estudadas foi realizada por meio de regressão de Poisson com estimativa robusta das variâncias, considerando ?=5%. Do total da amostra, 71,1% estava em insegurança alimentar, situação que se associou com o recebimento de doação de alimentos (RP= 1,14, IC95%: 1,02; 1,27) e ser beneficiário do auxílio emergencial (RP= 1,23, IC95%: 1,01; 1,49). Os resultados mostram que a população em vulnerabilidade social foi fortemente afetada pela insegurança alimentar. Em contrapartida, a mesma foi beneficiada por ações que foram implementadas no início da pandemia.
Palavras-chave:
Pobreza, Sars-CoV-2, Segurança Alimentar.
Abstract:
The study aimed to investigate the prevalence of food insecurity in the context of COVID-19 and its association with the emergency aid income transfer program and the receipt of food donations in the socially vulnerable population. A cross-sectional study was carried out with families in social vulnerability eight months after confirming the first case of COVID-19 in Brazil. 903 families were included, living in 22 subnormal agglomerations of Maceió-Alagoas. Sociodemographic characteristics were evaluated, and the Brazilian Food Insecurity Scale was applied. The association of food insecurity with the variables studied was performed using Poisson regression with robust variance estimation, considering α=5%. Of the total sample, 71.1% were food insecure, a situation associated with receiving food donations (PR= 1.14, 95%CI: 1.02; 1.27) and being a beneficiary of emergency aid (PR=1.23, 95%CI: 1.01; 1.49). The results show that the population in social vulnerability was strongly affected by food insecurity. On the other hand, it benefitedactions implemented at the beginning of the pandemic.
Assessment of food insecurity in the context of COVID-19: association with emergency aid and receiving food donations in the socially vulnerable population of a capital in Northeastern Brazil
Resumo (abstract):
The study aimed to investigate the prevalence of food insecurity in the context of COVID-19 and its association with the emergency aid income transfer program and the receipt of food donations in the socially vulnerable population. A cross-sectional study was carried out with families in social vulnerability eight months after confirming the first case of COVID-19 in Brazil. 903 families were included, living in 22 subnormal agglomerations of Maceió-Alagoas. Sociodemographic characteristics were evaluated, and the Brazilian Food Insecurity Scale was applied. The association of food insecurity with the variables studied was performed using Poisson regression with robust variance estimation, considering α=5%. Of the total sample, 71.1% were food insecure, a situation associated with receiving food donations (PR= 1.14, 95%CI: 1.02; 1.27) and being a beneficiary of emergency aid (PR=1.23, 95%CI: 1.01; 1.49). The results show that the population in social vulnerability was strongly affected by food insecurity. On the other hand, it benefitedactions implemented at the beginning of the pandemic.
Silva-Neto, L.G.R., Bueno, N. B., Pureza, I. R. de O. M., Santos, T.L.F., Queiroz, J.C.L.S., Francelino, J.M.A., Florêncio, T.M.M.T.. Avaliação da insegurança alimentar no contexto da COVID-19: associação com o auxílio emergencial e recebimento de doação de alimentos na população em vulnerabilidade social de uma capital do Nordeste do Brasil. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2022/set). [Citado em 23/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/avaliacao-da-inseguranca-alimentar-no-contexto-da-covid19-associacao-com-o-auxilio-emergencial-e-recebimento-de-doacao-de-alimentos-na-populacao-em-vulnerabilidade-social-de-uma-capital-do-nordeste-do-brasil/18524?id=18524