0524/2016 - Boas Práticas em Unidades de Alimentação e Nutrição Escolares de um município do estado do Rio de Janeiro – Brasil Good Practices in School Food and Nutrition Units of a municipality in the state of Rio de Janeiro - Brazil
• Daniele Ferreira - Ferreira, Daniele - Universidade Federal Fluminense, Faculdade de Nutrição/Departamento de Nutrição Social - <daniele_ferreira@id.uff.br>
• Patricia Camacho - Camacho, Patricia - Universidade Federal Fluminense, Faculdade de Nutrição/Departamento de Nutrição Social - <pcdias@id.uff.br>
• Sílvia Eliza Almeida Pereira - Pereira, S. E. A. - Universidade Federal Fluminense, Nutrição Social - <seapereira@gmail.com>
• Roseane Barbosa - Barbosa, Roseane - Universidade Federal Fluminense, Faculdade de Nutrição/Departamento de Nutrição Social - <roseanesampaio@id.uff.br>
Área Temática:
Saúde da Criança e do Adolescente
Resumo:
O objetivo deste trabalho foi analisar as condições higiênico-sanitárias em nove Unidades de Alimentação e Nutrição Escolares (UANE) de um município do Rio de Janeiro (Brasil). Uma Lista de Verificação de Boas Práticas na Alimentação Escolar, proposta e validada por Stedefeldt et al.1, com itens pontuados e agrupados em seis Blocos Temáticos (BT), foi aplicada. Os resultados da pontuação total (P) por BT e da pontuação final (PF) foram obtidos utilizando o Programa Ferramenta para as Boas Práticas na Alimentação Escolar®. Os resultados da P nas UANE foram comparados com a classificação da Resolução de Diretoria Colegiada nº 275 de 2002 da Agência Nacional de Vigilância Sanitária2 e os da PF foram utilizados para a classificação das UANE1. Todas as UANE se encontraram parcialmente adequadas para o BT edificação. Para os BT manipuladores, processos/procedimentos, higienização ambiental e equipamentos para temperatura controlada, a maioria apresentou resultados parcialmente adequados e inadequados. A maioria da UANE apresentou-se adequada para o BT recebimento. Os resultados da PF classificaram a maior parte das UANE (66,7%) como risco sanitário regular indicando a necessidade de realização de medidas corretivas para as Boas Práticas nas UANE e oferta de refeições seguras ao público escolar.
Palavras-chave:
Segurança alimentarEscolarLista de VerificaçãoBoas Prática
Abstract:
The aim of this study was to analyze the hygienic-sanitary conditions in nine School Food and Nutrition Units (UANE) of a municipality in Rio de Janeiro (Brazil). A Good Practice Checklist on School Feeding proposed and validated by Stedefeldt et al.1, containing items scored and grouped into six thematic blocks (BT) was applied. The total score (P) results per BT and the final score (PF) were obtained using the Best Practices in School Feeding software®. The P results in UANE were compared with the classification of the Collegiate Board Resolution nº 275 of 2002 of the National Health Surveillance Agency2 and PF results were used for UANE classification1. All UANE were partially suitable for BT building. For BT handlers, processes / procedures, environmental hygiene and equipment for controlled temperature, most had partially adequate and inadequate results. Most UANE were adequate for BT reception. The PF results classified most UANE (66.7%) as regular health risk, indicating the need for corrective measures for Best Practices in UANE and supply of safe meals to schoolchildren.
Good Practices in School Food and Nutrition Units of a municipality in the state of Rio de Janeiro - Brazil
Resumo (abstract):
The aim of this study was to analyze the hygienic-sanitary conditions in nine School Food and Nutrition Units (UANE) of a municipality in Rio de Janeiro (Brazil). A Good Practice Checklist on School Feeding proposed and validated by Stedefeldt et al.1, containing items scored and grouped into six thematic blocks (BT) was applied. The total score (P) results per BT and the final score (PF) were obtained using the Best Practices in School Feeding software®. The P results in UANE were compared with the classification of the Collegiate Board Resolution nº 275 of 2002 of the National Health Surveillance Agency2 and PF results were used for UANE classification1. All UANE were partially suitable for BT building. For BT handlers, processes / procedures, environmental hygiene and equipment for controlled temperature, most had partially adequate and inadequate results. Most UANE were adequate for BT reception. The PF results classified most UANE (66.7%) as regular health risk, indicating the need for corrective measures for Best Practices in UANE and supply of safe meals to schoolchildren.
Soares, D.S.B, Henriques, P., Ferreira, Daniele, Camacho, Patricia, Pereira, S. E. A., Barbosa, Roseane. Boas Práticas em Unidades de Alimentação e Nutrição Escolares de um município do estado do Rio de Janeiro – Brasil. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2016/nov). [Citado em 23/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/boas-praticas-em-unidades-de-alimentacao-e-nutricao-escolares-de-um-municipio-do-estado-do-rio-de-janeiro-brasil/15950?id=15950&id=15950