2081/2013 - Educação permanente em alimentação e nutrição na estratégia saúde da família: Encontros e desencontros em municípios Brasileiros de grande porte. Continuous education in feeding and nutrition in the family health strategy: Agreements and disagreements in Brazilian large cities.
• MARIA FÁTIMA DE SOUSA - SOUSA, M. F. de - Universidade de Brasília - <fatimasousa@unb.br>
Área Temática:
Alimentação, Nutrição e Saúde
Resumo:
O objetivo foi conhecer fatores facilitadores e dificultadores e estratégias utilizadas por 28 municípios brasileiros de grande porte na realização de Educação Permanente em alimentação e nutrição, na Estratégia Saúde da Família. O método foi qualitativo de múltiplos casos. A técnica de coleta de dados foi a entrevista com coordenadores municipais das ações de alimentação e nutrição, das cinco regiões do país. O estudo foi realizado entre 2009 e 2010. No processamento dos dados, utilizou-se o software NVivo e a análise de conteúdo foi orientada por categorias temáticas. Foram entrevistados 44 profissionais, sendo 19 nutricionistas. A maioria dos municípios era do Nordeste e Sudeste, 14 eram capitais, 7 metrópoles e 14 tinham Núcleo de Apoio à Saúde da Família. Os fatores facilitadores para Educação Permanente em nutrição mais citados foram as parcerias e a disponibilidade de recursos. Os dificultadores mais frequentes foram a indisponibilidade de agendas e a falta de profissionais na gestão das ações de nutrição. As estratégias mais utilizadas foram a realização de ações educativas no nível local, por grupos e o planejamento e programação. Concluiu-se que são necessários maiores investimentos para que a Educação Permanente em alimentação e nutrição se concretize.
Palavras-chave:
AlimentaçãoNutrição em Saúde PúblicaCapacitaçãoPessoal de SaúdePrograma Saúde da FamíliaAtenção Primária à Saúde
Abstract:
This study aimed to know the facilitating and inhibiting factors and strategies used by 28 Brazilian large cities in conducting Continuous Education in Feeding and Nutrition in the Family Health Strategy. We conducted a qualitative study of multiples cases. The technique of data collection was the interview and the subjects were municipal of the area of feeding and nutrition,the five regions of the country. The study was conducted between 2009 and 2010. The data was processed using the software NVivo 10 and Content Analysis guided by thematic categories. We interviewed 44 professionals, of whom 19 were nutritionists. Most cities werethe Northeast and Southeast, 14 were capitals, 7 metropolises and 14 had the Family Health Strategy Support. The most cited facilitating factors for Continuous Education in Nutrition were partnerships and resource availability. The most frequent inhibiting factors were the difficulty of schedules and lack of professionals in the nutrition management. The most used strategies were conducting trainingthe local level, by groups and planning and programming. We conclude that larger investments are needed for Continuous Education in Feeding and Nutrition be made.
Keywords:
FeedingNutrition, Public HealthTrainingHealth PersonnelFamily Health ProgramPrimary Health Care
Continuous education in feeding and nutrition in the family health strategy: Agreements and disagreements in Brazilian large cities.
Resumo (abstract):
This study aimed to know the facilitating and inhibiting factors and strategies used by 28 Brazilian large cities in conducting Continuous Education in Feeding and Nutrition in the Family Health Strategy. We conducted a qualitative study of multiples cases. The technique of data collection was the interview and the subjects were municipal of the area of feeding and nutrition,the five regions of the country. The study was conducted between 2009 and 2010. The data was processed using the software NVivo 10 and Content Analysis guided by thematic categories. We interviewed 44 professionals, of whom 19 were nutritionists. Most cities werethe Northeast and Southeast, 14 were capitals, 7 metropolises and 14 had the Family Health Strategy Support. The most cited facilitating factors for Continuous Education in Nutrition were partnerships and resource availability. The most frequent inhibiting factors were the difficulty of schedules and lack of professionals in the nutrition management. The most used strategies were conducting trainingthe local level, by groups and planning and programming. We conclude that larger investments are needed for Continuous Education in Feeding and Nutrition be made.
Palavras-chave (keywords):
FeedingNutrition, Public HealthTrainingHealth PersonnelFamily Health ProgramPrimary Health Care
Ricardi, L.M., SOUSA, M. F. de. Educação permanente em alimentação e nutrição na estratégia saúde da família: Encontros e desencontros em municípios Brasileiros de grande porte.. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2014/mar). [Citado em 23/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/educacao-permanente-em-alimentacao-e-nutricao-na-estrategia-saude-da-familia-encontros-e-desencontros-em-municipios-brasileiros-de-grande-porte/14958?id=14958