EN PT

Artigos

0312/2023 - FOOD LOSS AND FOOD WASTE RESEARCH IN LATIN AMERICA: SYSTEMATIC REVIEW
PERDA E DESPERDÍCIO DE ALIMENTOS NA AMÉRICA LATINA: REVISÃO DE ESCOPO

Autor:

• Bruna Vieira de Lima Costa - Costa, B. V. L - <brunavlcosta@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-3552-7729

Coautor(es):

• Nayhanne Gomes Cordeiro - Cordeiro, N.G. - <nayhannegomes@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1110-8944

• Victória Bortolosso Bocardi - Bocardi, V. B. - <victoriabocardi@hotmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-5244-2703

• Gislene Regina Fernandes - Fernandes, G.R - <gislene.fernandes@unifal-mg.edu.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-0029-0936

• Simone Cardoso Pereira Lisboa - Lisboa, S.C.P - <simoneclpereira@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9261-2597

• Rafael Moreira Claro - Claro, R. M. - <rafael.claro@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9690-575X

• Camila Kümmel Duarte - Kümmel, C.D - <camila.kummel@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-1930-3282



Resumo:

The article aims to identify stage of the food supply chain (FSC) has the greatest food loss and waste (FLW), the factors that influence and economic, social and environmental impacts in Latin America countries. We carried out a scoping review of observational studies, case reports and interventional studies in January 2023. Searches were performed in scientific databases and hand-searching of reference lists. Data on the included studies were summarized with narrative synthesis. In total 16 articles met the inclusion criteria. The greatest FLW occur in the early and middle stages of the FSC, mainly during storage. The main causes were connected to financial, managerial and operational limitations related in harvesting techniques, storage and cooling facilities, infrastructure and marketing systems. FW are also resultedlack of appropriate storage facilities and efficient transport systems, market fluctuations and systems. Only one study presented results on the environmental impact of FW. There is a higher occurrence of food loss, characterized by decrease in the quantity and quality of food in the first three stages of FSC.

Palavras-chave:

Food Loss; Food Waste; Food supply chain; Food production; Latin America

Abstract:

O objetivo do artigo é identificar etapa da cadeia de abastecimento de alimentos (CAA) com maior perda e desperdício de alimentos (PDA), os fatores que influenciam e os impactos econômicos, sociais e ambientais nos países da América Latina. Realizamos revisão de escopo de estudos observacionais, relatos de caso e estudos intervencionais em janeiro de 2023. As buscas foram realizadas em bases de dados científicas e busca manual de listas de referências. Os dados dos estudos incluídos foram resumidos com síntese narrativa.: No total, 16 artigos atenderam aos critérios de elegibilidade. As maiores PDA ocorrem nas fases inicial e intermediária do CAA, principalmente durante o armazenamento. Principais causas das perdas eram financeiras, gerenciais e operacionais relacionadas a técnicas de colheita, instalações de armazenamento e resfriamento, infraestrutura e sistemas de comercialização. Desperdício é resultado da falta de instalações de armazenamento adequadas e sistemas de transporte eficientes, flutuações de mercado e de sistemas. Um estudo apresentou resultados sobre o impacto ambiental das perdas. Há maior ocorrência de perdas alimentares, caracterizadas pela diminuição da quantidade e qualidade dos alimentos nas etapas iniciais da CAA.

Keywords:

Perda de alimentos; Desperdício de alimentos; Cadeia Abastecimento de Alimentos; Produção de Alimentos; América Latina

Conteúdo:

Acessar Revista no Scielo

Outros idiomas:







Como

Citar

Costa, B. V. L, Cordeiro, N.G., Bocardi, V. B., Fernandes, G.R, Lisboa, S.C.P, Claro, R. M., Kümmel, C.D. FOOD LOSS AND FOOD WASTE RESEARCH IN LATIN AMERICA: SYSTEMATIC REVIEW. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2023/Out). [Citado em 05/10/2024]. Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/food-loss-and-food-waste-research-in-latin-america-systematic-review/18938?id=18938

Últimos

Artigos



Realização



Patrocínio