0119/2018 - Iniquidades sociais no consumo alimentar no brasil: Uma revisão critica dos inquéritos nacionais. Inequalities in food consumption in brazil: A critical review of the national surveys.
OBJETIVO: investigar a associação entre posição socioeconômica e consumo alimentar entre os brasileiros e compreender como os grandes inquéritos nacionais estão contribuindo na identificação de desigualdades sociais e ecológicas no consumo alimentar. MÉTODOS: revisão sistemática da literatura de publicações que analisaram a relação entre posição socioeconômica e consumo alimentar nos grandes inquéritos nacionais. A definição de posição socioeconômica, seleção das suas variáveis indicadoras e a análise crítica de sua operacionalização baseou-se na epidemiologia ecossocial. RESULTADOS: indivíduos em menor posição socioeconômica - cor da pele/raça parda ou negra, menor escolaridade e renda e de áreas rurais - têm menor probabilidade de consumir uma alimentação diversificada e saudável. Já os efeitos do gênero e da situação conjugal só poderiam ser melhor compreendidos com um recorte social. CONCLUSÃO: as variáveis de posição socioeconômica formam uma complexa teia de causalidade que ajuda a explicar a determinação do consumo alimentar dos brasileiros e a denunciar as iniquidades sociais na alimentação e nutrição. Há necessidade de maior clareza conceitual a respeito da medição dos parâmetros para alcançar maior precisão sobre causas das desigualdades sociais em alimentação.
Palavras-chave:
consumo alimentar, iniquidades em saúde, desigualdades sociais, epidemiologia ecossocial
Abstract:
OBJECTIVE: we investigate the association between socioeconomic position and food consumption among Brazilians and show how the results of the large national surveys are contributing to the identification of possible social and ecological inequities in food consumption. METHODS: a systematic review of studies retrieved publications that analyzed the relationship between socioeconomic position and food consumption in large national surveys. The definition of socioeconomic position, the ion of its indicator variables and the critical analysis were based on ecosocial epidemiology. RESULTS: individuals with lower socioeconomic status (skin color/race brown or black, lower education and income and residence in rural areas) are less likely to consume a diverse and healthy diet. The effects of gender and marital status could only be understood by a social cut. CONCLUSIONS: socioeconomic position variables frame a complex web of causality that helps explaining the many paths that can lead to food consumption of brazilians and denouncing social inequities in food and nutrition. In order to achieve greater precision regarding the causes of inequalities in food, it suggests that greater conceptual clarity regarding the measurement of socioeconomic parameters.
Keywords:
Food consumption, health inequalities, social inequalities, ecosocial epidemiology
Inequalities in food consumption in brazil: A critical review of the national surveys.
Resumo (abstract):
OBJECTIVE: we investigate the association between socioeconomic position and food consumption among Brazilians and show how the results of the large national surveys are contributing to the identification of possible social and ecological inequities in food consumption. METHODS: a systematic review of studies retrieved publications that analyzed the relationship between socioeconomic position and food consumption in large national surveys. The definition of socioeconomic position, the ion of its indicator variables and the critical analysis were based on ecosocial epidemiology. RESULTS: individuals with lower socioeconomic status (skin color/race brown or black, lower education and income and residence in rural areas) are less likely to consume a diverse and healthy diet. The effects of gender and marital status could only be understood by a social cut. CONCLUSIONS: socioeconomic position variables frame a complex web of causality that helps explaining the many paths that can lead to food consumption of brazilians and denouncing social inequities in food and nutrition. In order to achieve greater precision regarding the causes of inequalities in food, it suggests that greater conceptual clarity regarding the measurement of socioeconomic parameters.
Palavras-chave (keywords):
Food consumption, health inequalities, social inequalities, ecosocial epidemiology
Canuto, R., Fanton, M., Lira, P. I. C.. Iniquidades sociais no consumo alimentar no brasil: Uma revisão critica dos inquéritos nacionais.. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2018/mar). [Citado em 22/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/iniquidades-sociais-no-consumo-alimentar-no-brasil-uma-revisao-critica-dos-inqueritos-nacionais/16652?id=16652