0322/2023 - MATERIAIS EDUCATIVOS DIGITAIS SOBRE HABILIDADES CULINÁRIAS COMO ESTRATÉGIA DE PROMOÇÃO DE SAÚDE NA ATENÇÃO PRIMÁRIA DIGITAL EDUCATIONAL MATERIALS ON CULINARY SKILLS AS A HEALTH PROMOTION STRATEGY IN PRIMARY HEALTH CARE
Este estudo visa reportar desenvolvimento e validação de materiais educativos digitais baseados nas dimensões de habilidades culinárias domésticas (HCD) avaliadas por escala destinada aos profissionais da APS, nas recomendações do Guia Alimentar Para a População Brasileira e no Marco de Educação Alimentar e Nutricional (EAN) para Políticas Públicas. Foram desenvolvidos 5 vídeos e materiais gráficos com propostas de atividades para desenvolvimento de HCD e estímulo à sua implementação em ações e orientações junto à comunidade e em atendimentos profissionais. O conteúdo dos materiais foi avaliado por especialistas utilizando técnica Delphi de 2 rounds e análises estatísticas para evidência de consenso. Especialistas proferiram comentários para aprimoramento dos produtos e sua aplicabilidade. Os materiais apresentaram linguagem decodificada, ilustrações lúdicas, com personagens representativos da população-alvo. Apresentaram evidência de validade de conteúdo satisfatória e podem ser utilizados em ações de educação permanente, visando a qualificação da força de trabalho, e em ações de EAN junto aos sujeitos de direito. Os materiais gráficos possibilitam associar o conteúdo dos vídeos à prática, em contextos condizentes com a realidade dos sujeitos.
Palavras-chave:
Vídeos Educativos; Estudo de Validação; Culinária; Educação Permanente; Educação Alimentar e Nutricional
Abstract:
This study aims to report the development and validation of digital educational materials based on the dimensions of home cooking skills (HCS) assessed by a scale intended for PHC professionals, on the recommendations of The Dietary Guidelines for the Brazilian Population and on The Food and Nutrition Education Framework (FNE) for Public Policies. 5 videos and graphic materials were developed with proposals for activities to develop HCS and encourage its implementation in actions and guidelines in the community and in professional care. The content of the materials was evaluated by experts using a 2-round Delphi technique and statistical analyzes for evidence of consensus. Experts made comments to improve the products and their applicability. The materials presented decoded language, ludic illustrations with characters representative of the target population. Presented evidence of satisfactory content validity and can be used in permanent education actions, aiming the qualification of the workforce and in FNE actions with the subjects of law. The graphic materials make it possible to associate the content of the videos with practice in contexts consistent with the reality of the individuals.
DIGITAL EDUCATIONAL MATERIALS ON CULINARY SKILLS AS A HEALTH PROMOTION STRATEGY IN PRIMARY HEALTH CARE
Resumo (abstract):
This study aims to report the development and validation of digital educational materials based on the dimensions of home cooking skills (HCS) assessed by a scale intended for PHC professionals, on the recommendations of The Dietary Guidelines for the Brazilian Population and on The Food and Nutrition Education Framework (FNE) for Public Policies. 5 videos and graphic materials were developed with proposals for activities to develop HCS and encourage its implementation in actions and guidelines in the community and in professional care. The content of the materials was evaluated by experts using a 2-round Delphi technique and statistical analyzes for evidence of consensus. Experts made comments to improve the products and their applicability. The materials presented decoded language, ludic illustrations with characters representative of the target population. Presented evidence of satisfactory content validity and can be used in permanent education actions, aiming the qualification of the workforce and in FNE actions with the subjects of law. The graphic materials make it possible to associate the content of the videos with practice in contexts consistent with the reality of the individuals.
Teixeira, A.R, Camanho, J.S.P, Miguel, F.S, Mega, H.C, Villar, B.S. MATERIAIS EDUCATIVOS DIGITAIS SOBRE HABILIDADES CULINÁRIAS COMO ESTRATÉGIA DE PROMOÇÃO DE SAÚDE NA ATENÇÃO PRIMÁRIA. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2023/out). [Citado em 23/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/materiais-educativos-digitais-sobre-habilidades-culinarias-como-estrategia-de-promocao-de-saude-na-atencao-primaria/18948?id=18948