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0525/2018 - Methodologies for assessing the household food availability in the context of food (in)security: A systematic review.
Metodologias de avaliação da disponibilidade de alimentos no domicílio no contexto da (in)segurança alimentar: Uma revisão sistemática.

Autor:

• Eloise Schott - Schott, E - <eloise@uft.edu.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-3852-1894

Coautor(es):

• Fabiane Aparecida Canaan Rezende - Rezende, F.A.C - <facrezende@uft.edu.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-5617-8778

• Silvia Eloiza Priore - Priore, S.E - <sepriore@ufv.br>
ORCID: https://orcid.org/0000.0003.0656.1485

• Andréia Queiroz Ribeiro - Ribeiro, A.Q - <andreia.ribeiro@ufv.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6546-1252

• Sylvia do Carmo Castro Franceschini - Franceschini, S. C. C - <sylviafran@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7934-4858



Resumo:

Objetivo: Identificar métodos empregados para avaliação da disponibilidade de alimentos no âmbito domiciliar em estudos sobre segurança alimentar e nutricional e discutir seus aspectos metodológicos. Métodos: Revisão sistemática elaborada segundo o método PRISMA. Realizou-se busca nas bases de dados PubMed; Scielo e Lilacs, e estudos que empregaram métodos de avaliação da disponibilidade de alimentos no domicílio foram incluídos. Resultados: Ao final, 19 artigos compuseram a revisão. A disponibilidade de alimentos foi avaliada predominantemente para um período de sete dias e a partir de única medição dos dados. Outras variáveis também foram observadas nos estudos, como dados sociodemográficos e de despesas com os alimentos. Dentre as limitações para avaliação da disponibilidade domiciliar de alimentos, destaca-se a dificuldade de mensuração da distribuição de alimentos entre os membros da família e falta de informação sobre a variabilidade desta disponibilidade. Tal avaliação pode ser melhorada através da investigação de pontos fortes e fracos dos instrumentos para maior detalhamento e precisão das informações. Conclusões: Recomenda-se o desenvolvimento e validação de instrumentos específicos capazes de mensurar efetivamente a disponibilidade de alimentos em nível domiciliar.

Palavras-chave:

segurança alimentar e nutricional; revisão sistemática; alimentos e bebidas.

Abstract:

Objective: identify the methods used to assess household food availability in studies on food and nutritional security and to discuss its methodological aspects. Methods: Systematic review elaborated according to the PRISMA method. We searched at PubMed; Scielo and Lilacs databases, and studies that used methods of assessing the availability of food at home were included. Results: In the end, 19 papers composed the review. Food availability was predominantly assessed for a seven days period anda single data measurement. Other variables were also observed in the studies, such as socio-demographic data and expenditure on food. Among the limitations to assess the food availability at home, we can highlight the difficulty in measuring the food distribution among family members and the lack of information on the variability of this availability. Such assessment can be improved by investigating the strengths and weaknesses of the instruments for greater detail and accuracy of the information. Conclusions: We recommend the development and validation of specific instruments capable of effectively measure the food availability at the household level.

Keywords:

food and nutritional security; systematic review; food and beverages.

Conteúdo:

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Como

Citar

Schott, E, Rezende, F.A.C, Priore, S.E, Ribeiro, A.Q, Franceschini, S. C. C. Methodologies for assessing the household food availability in the context of food (in)security: A systematic review.. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2018/Dez). [Citado em 05/11/2024]. Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/methodologies-for-assessing-the-household-food-availability-in-the-context-of-food-insecurity-a-systematic-review/17058?id=17058

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