EN PT

Artigos

0318/2020 - Spatial influence on qualitative food consumption in Colombia
Influência espacial sobre o consumo alimentar qualitativo em Colômbia

Autor:

• Diana E. Forero - E. Forero, D - <Universidad Nacional de Colombia - deforeror@unal.edu.co>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9358-0750

Coautor(es):

• Milena L. Moraes - L. Moraes, M - <Universidad Nacional de Colombia - mmoraes@unal.edu.co>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-1222-8400



Resumo:

A localização espacial é um fator que pode facilitar o consumo de alimentos processados devido à facilidade de acesso, principalmente em populações altamente urbanizadas e com alta densidade populacional. Este estudo apresenta as diferenças no consumo alimentar em populações com diferentes densidades, características urbanas e rurais e renda maior ou menor de 10 dólares. A amostra foi de 2130 indivíduos em 9 populações que incluíam a capital da Colômbia, municípios médios próximos a Capital, municípios da área metropolitana e cidades rurais pequenas. Os resultados confirmam que os alimentos processados e ultraprocessados são mais consumidos nas cidades e áreas urbanas em relação aos municipios rurais e pequenos, além disso há diferenças no consumo geradas pela renda.

Palavras-chave:

Consumo de alimentos, Colômbia, análise espacial

Abstract:

Spatial location is a factor that may facilitate the consumption of processed foods due to the ease of access, especially in highly urbanized, high density populations. This study presents the differences in food consumption in populations with different densities and urban and rural characteristics, and income above and below ten dollars a day. A sample of 2,130 subjects was used from 9 populations that included the Capital of Colombia, outlying medium-sized municipalities, metropolitan-area municipalities and small villages. The results confirm that processed and ultra-processed foods are consumed more in cities and urban areas than in smaller and rural populations, and that there are differences in consumption generated by income.

Keywords:

Food consumption, Colombia, spatial analysis

Conteúdo:

Acessar Revista no Scielo

Outros idiomas:







Como

Citar

E. Forero, D, L. Moraes, M. Spatial influence on qualitative food consumption in Colombia. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2020/out). [Citado em 23/12/2024]. Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/spatial-influence-on-qualitative-food-consumption-in-colombia/17800?id=17800

Últimos

Artigos



Realização



Patrocínio