0167/2015 - Análise crítica da qualidade da dieta da população brasileira segundo o Índice de Alimentação Saudável: uma revisão sistemática Critical analysis of the diet quality of the brazilian population according to the Healthy Eating Index: a systematic review
Diante da importância de estudar instrumentos que avaliem a qualidade alimentar da população, este estudo propõe realizar uma revisão sistemática sobre o Índice de Alimentação Saudável como instrumento utilizado para avaliar a qualidade da dieta da população brasileira, analisando suas metodologias e resultados. Para a seleção de estudos foram utilizadas as principais bases eletrônicas de dados. Após as buscas com os descritores foram incluídos 32 artigos. Observou-se o crescente interesse da comunidade científica na abordagem deste tema, sendo recentes os estudos que utilizam esse instrumento no Brasil. Foram avaliadas e discutidas as questões metodológicas dos artigos considerando as versões revisadas, bem como as adaptações do IAS. Foram destacados alguns resultados comuns entre os estudos como o baixo consumo de frutas, vegetais e/ou leite e derivados e maior consumo dos grupos de carnes e ovos, colesterol, gordura total e gordura saturada. Dentre os artigos que abordaram o IAS e aspectos socioeconômicos pode-se observar, na população estudada, que a qualidade da dieta melhora tanto de acordo com o aumento da escolaridade dos pais quanto com a renda da família. O IAS pode ser utilizado para monitorar mudanças no padrão alimentar, bem como ferramenta de educação nutricional e promoção da saúde.
Palavras-chave:
Índice de Alimentação Saudável
Dieta
População brasileira
Abstract:
Considering the importance of studying instruments to assess food quality of the population, this study aimed to perform a review of the quality of the diet of the population under evaluation parameters of the Healthy Eating Index (HEI). The main electronic databases were used for the selection of studies. After the searches with the descriptors, 32 articles were included in this review. It was observed the growing interest of the scientific community in approach this theme, with recent studies using this instrument in Brazil. Were evaluated and discussed methodological issues of articles considering the revised versions, and adaptations of HEI. Some common results were highlighted among the studies as low consumption of fruits, vegetables and/or dairy products, and the greater consumption of meat and eggs, cholesterol, total fat and saturated fat. Among the articles about HEI and socioeconomic aspects can be observed in the studied population, the quality of the diet improves both according to the increasing level of education of parents as to the family income. HEI can be used to monitor changes in dietary patterns and nutrition education and health promotion tool.
Critical analysis of the diet quality of the brazilian population according to the Healthy Eating Index: a systematic review
Resumo (abstract):
Considering the importance of studying instruments to assess food quality of the population, this study aimed to perform a review of the quality of the diet of the population under evaluation parameters of the Healthy Eating Index (HEI). The main electronic databases were used for the selection of studies. After the searches with the descriptors, 32 articles were included in this review. It was observed the growing interest of the scientific community in approach this theme, with recent studies using this instrument in Brazil. Were evaluated and discussed methodological issues of articles considering the revised versions, and adaptations of HEI. Some common results were highlighted among the studies as low consumption of fruits, vegetables and/or dairy products, and the greater consumption of meat and eggs, cholesterol, total fat and saturated fat. Among the articles about HEI and socioeconomic aspects can be observed in the studied population, the quality of the diet improves both according to the increasing level of education of parents as to the family income. HEI can be used to monitor changes in dietary patterns and nutrition education and health promotion tool.
Moreira, Patrícia Silva, Rocha, Naruna Pereira, Milagres, Luana Cupertino, Novaes, J.F.. Análise crítica da qualidade da dieta da população brasileira segundo o Índice de Alimentação Saudável: uma revisão sistemática. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2015/ago). [Citado em 24/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/analise-critica-da-qualidade-da-dieta-da-populacao-brasileira-segundo-o-indice-de-alimentacao-saudavel-uma-revisao-sistematica/15236?id=15236&id=15236