1498/2013 - Avaliação da inserção de alimentos orgânicos provenientes da agricultura familiar na alimentação escolar, em municípios dos Territórios Rurais do Rio Grande do Sul Evaluation of inclusion of organic food from familiar agriculture in school feeding in municipalities of Rural Areas of Rio Grande do Sul
• Fernanda dos Santos - Santos, F. - Porto Alegre, RS - Universidade Federal do Rio Grande do Sul - <nandasantospoa@yahoo.com.br>
Coautor(es):
• Patrícia Fogaça Fernandes - Fernandes, P. F. - Universidade Federal do Rio Grande do Sul - <pfogacafernandes@yahoo.com.br>>
• Fernanda Camboim Rockett - Rockett, F. C. - Universidade Federal do Rio Grande do Sul - <fernandarockett@gmail.com>
Área Temática:
Alimentação, Nutrição e Saúde
Resumo:
A alimentação orgânica possibilita a promoção da Segurança Alimentar e Nutricional (SAN) e desenvolvimento regional sustentável, pois, estimula a produção local e não faz uso de agrotóxicos, adubos químicos e substâncias sintéticas que agridam o consumidor, o meio ambiente e o trabalhador rural. Nesse contexto, o Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) busca atender aos requisitos da SAN, quando prioriza a aquisição deste tipo de alimento. O presente trabalho avaliou a inserção de alimentos orgânicos na alimentação escolar, nos municípios integrantes dos Territórios Rurais do Rio Grande do Sul, por meio de entrevistas realizadas com os gestores locais. Foram visitados 8 territórios, sendo que, dos seus 153 municípios, 102 compuseram a amostra deste estudo. Dentre esses, 20,58% (n=21) afirmaram que adquirem produtos orgânicos provenientes da agricultura familiar. O Território Centro Sul foi o que apresentou maior percentual de compra, onde 40% (n=6) dos municípios visitados adquiriam produtos orgânicos, seguido dos Territórios Centro Serra, com 33,3% (n=2), e Campanha, com 7,1% (n=1), este último apresentando o menor percentual entre os pesquisados. O estudo identificou a necessidade da atuação intersetorial para desenvolver a produção orgânica, assim como estimular o consumo destes alimentos no ambiente escolar, visando atender aos requisitos da SAN.
Palavras-chave:
Alimentação Escolar
Segurança Alimentar e Nutricional
Agricultura familiar
Alimentos Orgânicos
Abstract:
The organic food promotes Food and Nutritional Safety (FNS) and Regional Sustainable Development, it stimulates local production and uses no pesticides, chemical fertilizers and synthetic substances that harm, the consumer, the environment and rural workers. In this context, the Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) seeks to meet the requirements of the FNS. This study evaluated the inclusion of organic food in school meals, in the municipalities of Territórios Rurais do Rio Grande do Sul through interviews with local managers. 8 territories were visited and which of its 153 municipalities, 102 comprised the study sample. Of these, 20.58% (n = 21) said they buy organic produce from family farms. The Território Centro Sul showed the highest percentage of purchase, 40% (n = 6) of the municipalities visited purchased organic products, followed by Território Centro Serra, with 33.3% (n = 2), while the lowest percentage was 7.1% (n = 1) in the Território Campanha. The study identified the need for intersectoral action to develop organic production, as well as to stimulate the consumption of these foods in the school environment, to meet the requirements of the FNS.
Keywords:
School Feeding
Food and Nutritional Safety
familiar agriculture
Organic Food
Evaluation of inclusion of organic food from familiar agriculture in school feeding in municipalities of Rural Areas of Rio Grande do Sul
Resumo (abstract):
The organic food promotes Food and Nutritional Safety (FNS) and Regional Sustainable Development, it stimulates local production and uses no pesticides, chemical fertilizers and synthetic substances that harm, the consumer, the environment and rural workers. In this context, the Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) seeks to meet the requirements of the FNS. This study evaluated the inclusion of organic food in school meals, in the municipalities of Territórios Rurais do Rio Grande do Sul through interviews with local managers. 8 territories were visited and which of its 153 municipalities, 102 comprised the study sample. Of these, 20.58% (n = 21) said they buy organic produce from family farms. The Território Centro Sul showed the highest percentage of purchase, 40% (n = 6) of the municipalities visited purchased organic products, followed by Território Centro Serra, with 33.3% (n = 2), while the lowest percentage was 7.1% (n = 1) in the Território Campanha. The study identified the need for intersectoral action to develop organic production, as well as to stimulate the consumption of these foods in the school environment, to meet the requirements of the FNS.
Palavras-chave (keywords):
School Feeding
Food and Nutritional Safety
familiar agriculture
Organic Food
Santos, F., Fernandes, P. F., Rockett, F. C.. Avaliação da inserção de alimentos orgânicos provenientes da agricultura familiar na alimentação escolar, em municípios dos Territórios Rurais do Rio Grande do Sul. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2013/dez). [Citado em 23/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/avaliacao-da-insercao-de-alimentos-organicos-provenientes-da-agricultura-familiar-na-alimentacao-escolar-em-municipios-dos-territorios-rurais-do-rio-grande-do-sul/14917?id=14917