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0037/2021 - CONSUMO DE ALIMENTOS ULTRAPROCESSADOS E FATORES ASSOCIADOS NO PRIMEIRO ANO DE VIDA EM CRUZEIRO DO SUL, ACRE
CONSUMPTION OF ULTRAPROCESSED FOODS AND ASSOCIATED FACTORS IN THE FIRST YEAR OF LIFE IN CRUZEIRO DO SUL, ACRE

Autor:

• Mariana Bossi Nogueira - Nogueira, M. B. - <maaribnogueira@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7017-8718

Coautor(es):

• Lalucha Mazzucchetti - Mazzucchetti, L. - <laluchamazzucchetti@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-9649-5727

• Paola Soledad Mosquera - Mosquera, P. S. - <paolamosquera@usp.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-8423-7344

• Marly Augusto Cardoso - Cardoso, M.A - <marlyac@usp.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-0973-3908

• Maíra Barreto Malta - Malta, M.B. - Botucatu, SP - <mairamaltanutri@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4993-1589



Resumo:

OBJETIVO: Avaliar o consumo de alimentos ultraprocessados (AUP) e fatores associados no primeiro ano de vida. MÉTODOS: Análise de dados do seguimento de um ano da coorte de nascimentos MINA-Brasil. Foram coletados dados socioeconômicos, demográficos e obstétricos na maternidade e no seguimento de um ano (n=774), investigando consumo alimentar do dia anterior à entrevista a fim de avaliar o consumo de AUP. Razão de prevalência (RP) e o intervalo de confianças (IC 95%) para consumo ?3 AUP foram estimados em modelo de regressão múltiplo de Poisson com variância robusta. RESULTADOS: A prevalência de consumo ?1 AUP foi 87,5%; e ?3 AUP de 40,5%, estando associado a: menor escolaridade materna (?9 anos [RP:1,97 IC95% 1,38; 2,80] e entre 10-12 anos [RP:1,58, IC95% 1,13; 2,20) comparados com >12 anos de escolaridade, índice de riqueza abaixo da média (RP:1,26, IC95% 1,04; 1,53) e ter mãe adolescente (RP:1,28, IC95% 1,06; 1,55). A ausência de diversidade da dieta foi inversamente associada ao desfecho (RP: 0,65, IC95% 0,51; 0,81). CONCLUSÃO: O consumo ?3 AUP associou-se às características maternas de menores escolaridade, índice de riqueza e idade materna e a diversidade da dieta ao maior consumo de AUP, alertando a necessidade de incluir como um indicador de alimentação complementar a avaliação do consumo de AUP visando monitoramento apropriado da alimentação infantil.

Palavras-chave:

Alimentação Infantil, Alimento Industrializado, Alimentação complementar, Estudo de Coorte

Abstract:

OBJECTIVE: To evaluate the consumption of ultra-processed products (UPP) and associated factors in the first year of life. METHODOS: Data analysis from 1-year follow-up of the MINA-Brazil birth cohort. Socioeconomic, demographic and obstetric data were collected at the maternity hospital; at one-year follow-up visits (n=774), dietary intake of the day before the interview was investigated in order to assess UPP. Multiple Poisson regression model with robust variance was performed to estimate prevalence ratio (PR) and confidence interval (95%CI) of factors associated with the consumption ≥3 UPP. RESULTS: The prevalence of UPP consumption was 87.5%; of these, 40.5% consumed ≥3 UPP. Lower level of maternal education (≤9 years [PR:2.02 95%CI 1.42; 2.87] and between 10-12 years [PR:1.55, 95%CI 1, 11; 2.14]) compared to >12 years of schooling, below-average wealth index (PR:1.26, 95%CI 1.04; 1.53), and having a teenage mother (PR:1.19, 95%CI 1.00; 1.49) were associated with ≥3 UPP. Lack of diversity in complementary feeding was inversely associated with the outcome (PR:0.65, 95%CI 0.51; 0.81). CONCLUSION: Consumption of UPP was associated with lower wealth index, education and maternal age. The dietary diversity was associated with higher consumption of UPP, warning the need to include as an indicator of complementary feeding the assessment of AUP consumption, aiming at appropriate m

Keywords:

Child Nutrition, Industrialized Foods, Complementary Foods, Cohort Study

Conteúdo:

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Como

Citar

Nogueira, M. B., Mazzucchetti, L., Mosquera, P. S., Cardoso, M.A, Malta, M.B.. CONSUMO DE ALIMENTOS ULTRAPROCESSADOS E FATORES ASSOCIADOS NO PRIMEIRO ANO DE VIDA EM CRUZEIRO DO SUL, ACRE. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2021/Fev). [Citado em 19/09/2024]. Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/consumo-de-alimentos-ultraprocessados-e-fatores-associados-no-primeiro-ano-de-vida-em-cruzeiro-do-sul-acre/17936?id=17936

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