0377/2013 - Formação para marisqueiras em segurança de alimentos e saúde do trabalhador: uma experiência na comunidade de Ilha do Paty, Brasil Training for shellfisherwomen on food safety and worker’s health: an experience in community Paty’s Island, Brazil
• Gabriela Silva da Nóbrega - NÓBREGA,G.S. - Salvador, BA - Universidade Federal da Bahia - <gabrielasnobrega@hotmail.com>
Coautor(es):
• Mary Daiane Fontes Santos - Santos MDF - Universidade Federal da Bahia - <marydayfontes@gmail.com>
• Sissa Maria Garrido Santos - SANTOS,S.M.G. - Universidade Federal da Bahia - <sissa.maria@hotmail.com>
• Ryzia de Cassia Vieira Cardoso - Cardoso, R.C.V. - Salvdor, Bahia - Universidade Federal da Bahia - <ryzia@ufba.br>
• Dalva Maria da Nóbrega Furtunato - Furtunato DMN - Universidade Federal da Bahia - <dalvamnf@terra.com.br>
• José Ângelo Wenceslau Góes - GÓES,J.A.W. - Universidade Federal da Bahia - <joseang@ufba.br>
• Tereza Cristina Braga Ferreira - FERREIRA,T.C.B. - Universidade Federal da Bahia - <terezabraga@terra.com.br>
Área Temática:
Alimentação, Nutrição e Saúde
Resumo:
Este estudo objetiva descrever uma experiência de formação para marisqueiras, conduzida junto à comunidade pesqueira de Ilha do Paty, São Francisco do Conde, em um contexto de ações para promoção da saúde e da segurança alimentar. Trata-se de estudo de intervenção, com planejamento de atividades por equipe multidisciplinar, em parceria com a comunidade. As atividades foram desenvolvidas em cinco etapas: sondagem de temas; sensibilização; rotina de trabalho das marisqueiras; curso de boas práticas no beneficiamento de mariscos; e roda de conversa. As metodologias incluíram exposição dialogada, dinâmica de grupos, oficinas, teatro, uso de imagens, atividades dirigidas, distribuição de materiais didáticos. Ao final da sensibilização e do curso, solicitou-se a avaliação dos participantes, quanto a distintos itens. Em geral, registrou-se satisfação do público-alvo, para a maioria dos indicadores, o que pode relacionar-se tanto à utilização de recursos audiovisuais e estratégias que permitiram troca de experiências, quanto ao reconhecimento da importância da formação. Porém, verificou-se necessidade de um trabalho mais compassado. A experiência demonstra o potencial de desenvolvimento de atividades educativas junto a comunidades pesqueiras, com resultados que contribuem para o fortalecimento de cadeias produtivas locais, com promoção da segurança alimentar e da saúde do trabalhador.
Palavras-chave:
pesca artesanal
frutos do mar
educação em saúde
treinamento
saúde do trabalhador
segurança alimentar
Abstract:
This study aims at describing an educational experience of seafood, conducted by the fishing community in Ilha do Paty, São Francisco do Conde, in a context of actions to promote health and food safety. This is an intervention study with activity planning by a multidisciplinary team, in association with the community: survey of topics of interest, awareness, monitoring the shellfisherwomen work routine, teaching of high quality practice in the processing of seafood and group conversation. The methodologies included exposure through dialogue, group dynamics, workshops, theater, work with images, directed activities with the distribution of educational materials. Participants review was requested at the end of the course, regarding as different items. Overall there was satisfaction of the audience for most indicators, which may relate to both use of audiovisual resources and strategies that allowed the exchange of experiences as the recognition of the importance of education by the target audience. However, a need of a more particular work was noticed. The experiment demonstrates the potential of developing educational activities with the fishing communities, with results that contribute to the strengthening of local supply food safety and workers health.
Keywords:
fishing
seafood
health education
training
occupational health
food security
Training for shellfisherwomen on food safety and worker’s health: an experience in community Paty’s Island, Brazil
Resumo (abstract):
This study aims at describing an educational experience of seafood, conducted by the fishing community in Ilha do Paty, São Francisco do Conde, in a context of actions to promote health and food safety. This is an intervention study with activity planning by a multidisciplinary team, in association with the community: survey of topics of interest, awareness, monitoring the shellfisherwomen work routine, teaching of high quality practice in the processing of seafood and group conversation. The methodologies included exposure through dialogue, group dynamics, workshops, theater, work with images, directed activities with the distribution of educational materials. Participants review was requested at the end of the course, regarding as different items. Overall there was satisfaction of the audience for most indicators, which may relate to both use of audiovisual resources and strategies that allowed the exchange of experiences as the recognition of the importance of education by the target audience. However, a need of a more particular work was noticed. The experiment demonstrates the potential of developing educational activities with the fishing communities, with results that contribute to the strengthening of local supply food safety and workers health.
Palavras-chave (keywords):
fishing
seafood
health education
training
occupational health
food security
NÓBREGA,G.S., Santos MDF , SANTOS,S.M.G., Cardoso, R.C.V., Furtunato DMN, GÓES,J.A.W., FERREIRA,T.C.B.. Formação para marisqueiras em segurança de alimentos e saúde do trabalhador: uma experiência na comunidade de Ilha do Paty, Brasil. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2013/set). [Citado em 23/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/formacao-para-marisqueiras-em-seguranca-de-alimentos-e-saude-do-trabalhador-uma-experiencia-na-comunidade-de-ilha-do-paty-brasil/14168?id=14168