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0168/2022 - Inequalities in food acquisition according to the social profiles of the head of households in Brazil
Desigualdades na aquisição de alimentos de acordo com a renda e os perfis sociais do chefe de família no Brasil

Autor:

• Michele Ribeiro Sgambato - Sgambato, M. R. - <michelesgambato@hotmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-3332-3095

Coautor(es):

• Juliana de Bem Lignani - Lignani, J. B - <julianablig@gmail.com>
ORCID: http://orcid.org/0000-0001-9321-7417

• Caroline Abreu Pires - Pires, C. A. - <nutricarolineabreu@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7350-6588

• Eloah Costa de Sant Anna Ribeiro - Ribeiro, E. C. S. - <eloahcsr@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-9060-5083

• Talita Barbosa Domingos - Domingos, T. B. - <lita_domingos@hotmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-7674-5266

• Aline Alves Ferreira - Ferreira, Aline Alves - RIO DE JANEIRO, - <alineaf@nutricao.ufrj.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-5081-3462

• Rosely Sichieri - Sichieri, R. - <rosely.sichieri@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-5286-5354

• Lívia Gomes de Oliveira - Oliveira, L. G. - <liviagomes95nutricao@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-7868-3484

• Rosana Salles-Costa - Salles-Costa, R. - <rosana@nutricao.ufrj.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-2307-4083



Resumo:

O Brasil é caracterizado por fortes desigualdades sociais e diferenças no acesso a alimentos de qualidade e em quantidade suficiente, o que representa uma violação do direito humano à alimentação adequada. O objetivo foi avaliar os gastos com alimentação de acordo com o perfil social do responsável pelo domicílio. Dados da Pesquisa de Orçamentos Familiares Brasileiros de corte transversal (2017/2018) foram usados com uma amostra nacionalmente representativa de participantes da pesquisa domiciliar (n= 52.917). A regressão de Poisson foi utilizada para estimar razões de prevalência (RP) para avaliar a associação de diferentes perfis sociais com a aquisição de alimentos. O perfil caracterizado pela mulher auto classificada como branca, com maior escolaridade, cujas características estiveram positiva e significativamente associadas a maior aquisição de frutas (RP = 1,22; IC 95% 1,09-1,36), verduras e legumes (PR = 1,24; IC 95% 1,09-1,41) e queijo (RP = 1,32; IC 95% 1,09-1,59). Mulheres negras com baixa escolaridade apresentaram associação negativa com o consumo de refrigerantes (RP = 0,53; IC 95% 0,45-0,62) e alimentos preparados (RP = 0,52; CI 95% 0,37-0,74). Os resultados revelam grandes desigualdades na aquisição de alimentos entre os perfis sociais dos chefes de família.

Palavras-chave:

Inquéritos populacionais, Desigualdades, Alimentos, Renda, Brasil

Abstract:

Brazil is characterized by strong social inequalities and differences in access to quality food and sufficient quantities of it, which represent a violation of the human right to adequate food. The aim was to assess food expenditures according to the social profiles of the head of the households. Data from the cross-sectional Brazilian Household Budget Survey (2017/2018) were used with a nationally representative sample of household survey participants (n= 52,917). Poisson regression was used to estimate prevalence ratios (PR) to assess the association of different social profiles with the acquisition of food. The profile characterized by woman self-classified as white, with a higher education, which characteristics were positively and significantly associated with more acquisition of fruits (PR=1.22; CI 95% 1.09-1.36) and vegetables and greens (PR=1.24; CI 95% 1.09-1.41). Black women with low education levels showed a negative association with the consumption of soda (PR=0.53; CI 95% 0.45-0.62), and prepared food (PR=0.52; CI 95% 0.37-0.74). The results reveal great inequalities in the purchase of food between the social profiles of the heads of the family.

Keywords:

Population surveys, Inequalities, Food, Income, Brazil

Conteúdo:

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Como

Citar

Sgambato, M. R., Lignani, J. B, Pires, C. A., Ribeiro, E. C. S., Domingos, T. B., Ferreira, Aline Alves, Sichieri, R., Oliveira, L. G., Salles-Costa, R.. Inequalities in food acquisition according to the social profiles of the head of households in Brazil. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2022/jul). [Citado em 23/12/2024]. Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/inequalities-in-food-acquisition-according-to-the-social-profiles-of-the-head-of-households-in-brazil/18424?id=18424

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