0109/2017 - Marcadores do consumo alimentar de pacientes diabéticos avaliados por meio de um aplicativo móvel. Markers of dietary intake of diabetic patients evaluated through a mobile app.
• Maria Cristina Zanchim - Zanchim, Maria Cristina - Universidade de Passo Fundo, Programa de Pós-Graduação em Envelhecimento Humano - <cris_zanchin@yahoo.com.br>
Coautor(es):
• Ana Carolina Bertoletti De Marchi - DE MARCHI ACB - Universidade de Passo Fundo, Programa de Pós-Graduação em Envelhecimento Humano e Programa de Pós-Graduação em Computação Aplicada - <carolina@upf.br>
• Vanessa Ramos Kirsten - Kirsten, Vanessa Ramos - Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Alimentos e Nutrição - <kirsten.vr@gmail.com>
Área Temática:
Alimentação, Nutrição e Saúde
Resumo:
Este trabalho tem como objetivo avaliar os marcadores do consumo alimentar de pacientes diabéticos por meio de um aplicativo móvel. Estudo transversal, realizado com 100 adultos e idosos portadores de Diabetes Mellitus tipo 2, internados em um hospital do interior do estado do Rio Grande do Sul. Para a coleta de dados utilizou-se o aplicativo móvel Diabetes FoodControl. Na associação da adequação dos marcadores do consumo com as variáveis investigadas, utilizou-se o teste do qui-quadrado ao nível 5% de significância. Identificou-se alto percentual de indivíduos com excesso de peso e adiposidade abdominal, além de inadequado controle glicêmico. A frequência de consumo alimentar adequado foi mais prevalente para os grupos alimentares: frituras (82%), leite ou iogurte (71%), frutas frescas (70%), feijão e bebidas açucaradas (68%, cada), biscoitos doces e guloseimas (57%) e salada crua (56%). A adequação do consumo de marcadores não saudáveis foi mais frequente em diabéticos com renda inferior a quatro salários mínimos e entre os que não tinham hipertensão arterial sistêmica associada, respectivamente. A frequência de consumo dos marcadores pode ser considerada adequada em sua maioria, entretanto faz-se necessário acompanhamento nutricional, a fim de corrigir as alterações do estado nutricional e do controle glicêmico.
Palavras-chave:
Diabetes MellitusConsumo alimentarDieta
Abstract:
This study aims to evaluate markers of dietary intake in diabetic patients through a mobile app. A cross-sectional study with 100 adults and elderly patients with type 2 diabetes, in treatment in a hospital in the state of Rio Grande do Sul. For data collection, the mobile app Diabetes Food Control was used. For association adequacy of consumption markers and the investigated variables, we used the chi-square test at 5% significance. We identified a high percentage of individuals with overweight and abdominal adiposity and inadequate glycemic control. The frequency of adequate food consumption was more prevalent in the food groups: fried foods (82%), milk or yogurt (71%), fresh fruits (70%), beans and sugary drinks (68% each), sweet biscuits and treats (57%) and crude salad (56%). The adequacy of intake of unhealthy markers was more frequent in diabetic patients with incomes below four minimum wages and among those without hypertension associated, respectively. The consumption frequency of markers can be considered adequate in most cases, but it is necessary nutritional monitoring, in order to correct changes of nutritional status and glycemic control.
Markers of dietary intake of diabetic patients evaluated through a mobile app.
Resumo (abstract):
This study aims to evaluate markers of dietary intake in diabetic patients through a mobile app. A cross-sectional study with 100 adults and elderly patients with type 2 diabetes, in treatment in a hospital in the state of Rio Grande do Sul. For data collection, the mobile app Diabetes Food Control was used. For association adequacy of consumption markers and the investigated variables, we used the chi-square test at 5% significance. We identified a high percentage of individuals with overweight and abdominal adiposity and inadequate glycemic control. The frequency of adequate food consumption was more prevalent in the food groups: fried foods (82%), milk or yogurt (71%), fresh fruits (70%), beans and sugary drinks (68% each), sweet biscuits and treats (57%) and crude salad (56%). The adequacy of intake of unhealthy markers was more frequent in diabetic patients with incomes below four minimum wages and among those without hypertension associated, respectively. The consumption frequency of markers can be considered adequate in most cases, but it is necessary nutritional monitoring, in order to correct changes of nutritional status and glycemic control.
Zanchim, Maria Cristina , DE MARCHI ACB, Kirsten, Vanessa Ramos. Marcadores do consumo alimentar de pacientes diabéticos avaliados por meio de um aplicativo móvel.. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2017/mar). [Citado em 23/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/marcadores-do-consumo-alimentar-de-pacientes-diabeticos-avaliados-por-meio-de-um-aplicativo-movel/16155?id=16155&id=16155