1193/2013 - Matriz de ações de alimentação e nutrição na Atenção Básica de Saúde: referencial para a formação do nutricionista no contexto da educação por competên Matrix of actions of food and nutrition in primary care: a reference for formation of nutritionists in the context of education for competence
• Túlio da Silva Junqueira - Junqueira, TS - Dourados, MS - Universidade Federal de Viçosa (UFV) - <tuliojunqueira@gmail.com>
Coautor(es):
• Rosângela Minardi Mitre Cotta - Cotta, Minardi,R.M. - Viçosa, Minas Gerais - Universidade Federal de Viçosa (UFV) - <rmmitre@ufv.br>
Área Temática:
Alimentação, Nutrição e Saúde
Resumo:
Tendo em vista a importância se discutir a formação dos nutricionistas frente às necessidades impostas no cotidiano profissional do SUS, o presente estudo teve duplo objetivo: realizar uma revisão crítica dos estudos que orientam a formação e prática dos nutricionistas no contexto da Atenção Primária em Saúde (APS) no SUS, e avaliar a contribuição da Matriz de ações de alimentação e nutrição na atenção básica de saúde para esta discussão. Foi desenvolvido um protocolo para conduzir de forma sistematizada a revisão. Para a seleção dos estudos, foram consultadas as principais bases de dados em saúde onde se utilizou interseções dos conjuntos dos termos: Nutricionista, Politica Nacional de Alimentação e Nutrição; Diretrizes Curriculares Nacionais na saúde, Educação baseada em competências; APS. A matriz de ações pode contribuir para formação do nutricionista dentro do contexto da educação por competências ao servir de referencial de ações, competências e habilidades ao se formar indivíduos mais capazes de lidar com as necessidades da população com ênfase no SUS. Ao utilizá-la como referencial de formação pode-se contribuir com o aperfeiçoamento desta e das ações governamentais a partir da adoção de ações de alimentação e nutrição na APS, num esforço convergente às demais ações dos programas de saúde, em especial a Estratégia Saúde da Família.
Palavras-chave:
Nutricionista
Atenção Primaria em Saúde
Diretrizes Curriculares Nacionais na saúde
Formação em Saúde
Abstract:
Given the importance to discuss the training of nutritionists front needs imposed in daily work of SUS, the present study had two objectives: to conduct a critical review of studies that guide the formation and practice of dietitians in the context of Primary Health Care (APS) in SUS, and evaluate the contribution of Matrix shares of food and nutrition in primary health care to this discussion. A protocol was developed to conduct the review in a systematic way. For the selection of studies were consulted major databases used in health facilities where intersections of sets of terms: Nutritionist, National Policy on Food and Nutrition; National Curriculum Guidelines on health, Competency-based education; APS. The array of actions can contribute to the formation of the dietitian in the context of education for skills to serve as a benchmark for actions, skills and abilities to form individuals better able to cope with the needs of the population with emphasis on SUS. Using it as a reference for training can contribute to the improvement of this and governmental actions from taking action on food and nutrition in APS, an effort convergent actions of the other health programs, in particular the Health Strategy family.
Keywords:
Nutritionist
Primary Health Care
National Curriculum Guidelines on health
Health professional education
Matrix of actions of food and nutrition in primary care: a reference for formation of nutritionists in the context of education for competence
Resumo (abstract):
Given the importance to discuss the training of nutritionists front needs imposed in daily work of SUS, the present study had two objectives: to conduct a critical review of studies that guide the formation and practice of dietitians in the context of Primary Health Care (APS) in SUS, and evaluate the contribution of Matrix shares of food and nutrition in primary health care to this discussion. A protocol was developed to conduct the review in a systematic way. For the selection of studies were consulted major databases used in health facilities where intersections of sets of terms: Nutritionist, National Policy on Food and Nutrition; National Curriculum Guidelines on health, Competency-based education; APS. The array of actions can contribute to the formation of the dietitian in the context of education for skills to serve as a benchmark for actions, skills and abilities to form individuals better able to cope with the needs of the population with emphasis on SUS. Using it as a reference for training can contribute to the improvement of this and governmental actions from taking action on food and nutrition in APS, an effort convergent actions of the other health programs, in particular the Health Strategy family.
Palavras-chave (keywords):
Nutritionist
Primary Health Care
National Curriculum Guidelines on health
Health professional education
Junqueira, TS, Cotta, Minardi,R.M.. Matriz de ações de alimentação e nutrição na Atenção Básica de Saúde: referencial para a formação do nutricionista no contexto da educação por competên. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2013/out). [Citado em 23/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/matriz-de-acoes-de-alimentacao-e-nutricao-na-atencao-basica-de-saude-referencial-para-a-formacao-do-nutricionista-no-contexto-da-educacao-por-competen/14552?id=14552