0196/2021 - O papel do Sistema Único de Saúde no combate à sindemia global e no desenvolvimento de sistemas alimentares sustentáveis The role of the Brazilian Unified Health System in combating the global syndemic and in the development of sustainable food systems
As pandemias de desnutrição e obesidade, em conjunto com as mudanças climáticas, constituem uma sindemia global e apresentam um importante ponto de convergência, que é a insustentabilidade dos sistemas alimentares atuais. O objetivo deste artigo é discutir o papel de políticas públicas de saúde, particularmente do Sistema Único de Saúde (SUS) no âmbito da Atenção Primária à Saúde, no combate à sindemia global e no desenvolvimento de sistemas alimentares sustentáveis. Nesse contexto, a Política Nacional de Alimentação e Nutrição se destaca como uma importante ferramenta intersetorial para a alimentação adequada e saudável e à segurança alimentar e nutricional. Além disso, o Guia Alimentar se apresenta como um instrumento estratégico de apoio às ações de educação alimentar e nutricional. De modo essencial, destaca-se a necessidade de articulação das políticas de saúde, agricultura e meio ambiente para que o desenvolvimento sustentável possa ser efetivado. Assim, o SUS tem capacidade de ser palco das principais discussões sobre essa temática, atuando como um potencializador de ações individuais, coletivas e institucionais para promover um sistema alimentar mais justo, saudável e sustentável.
Palavras-chave:
Sistema Único de Saúde, Política de saúde, Segurança Alimentar e Nutricional, Desenvolvimento sustentável
Abstract:
Pandemics of undernutrition and obesity, associated with climate change, constitute a global syndemic. There is a relevant point of convergence, which is the unsustainability of current food systems. In this article, we discuss the role of public health policies, particularly the Brazilian Unified Health System (SUS) in the context of Primary Health Care, in combating the global syndemic and in the development of sustainable food systems. In this scenario, the National Food and Nutrition Policy is a leading intersectoral tool for an adequate and healthy diet, and food and nutritional security. Also, the Dietary Guidelines for the Brazilian Population is a strategic tool to support food and nutrition education. We highlight the need to articulate health, agriculture, and environmental policies to achieve sustainable development. Thus, SUS can promote the main discussions on this topic, acting to potentialize individual, collective and institutional actions to provide a more just, healthy, and sustainable food system.
Keywords:
Unified Health System, Health policy, Food and nutrition security, Sustainable development
The role of the Brazilian Unified Health System in combating the global syndemic and in the development of sustainable food systems
Resumo (abstract):
Pandemics of undernutrition and obesity, associated with climate change, constitute a global syndemic. There is a relevant point of convergence, which is the unsustainability of current food systems. In this article, we discuss the role of public health policies, particularly the Brazilian Unified Health System (SUS) in the context of Primary Health Care, in combating the global syndemic and in the development of sustainable food systems. In this scenario, the National Food and Nutrition Policy is a leading intersectoral tool for an adequate and healthy diet, and food and nutritional security. Also, the Dietary Guidelines for the Brazilian Population is a strategic tool to support food and nutrition education. We highlight the need to articulate health, agriculture, and environmental policies to achieve sustainable development. Thus, SUS can promote the main discussions on this topic, acting to potentialize individual, collective and institutional actions to provide a more just, healthy, and sustainable food system.
Palavras-chave (keywords):
Unified Health System, Health policy, Food and nutrition security, Sustainable development
Machado, A. D., Bertolini, Brito, L. da S., Amorim, M. dos S., Gonçalves, M. R., Santiago, R. de A. C., Marchioni, D. M., Carvalho, A. M. de. O papel do Sistema Único de Saúde no combate à sindemia global e no desenvolvimento de sistemas alimentares sustentáveis. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2021/jun). [Citado em 19/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/o-papel-do-sistema-unico-de-saude-no-combate-a-sindemia-global-e-no-desenvolvimento-de-sistemas-alimentares-sustentaveis/18095?id=18095