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0054/2024 - THE FOOD RETAIL ENVIRONMENT AROUND SCHOOLS IN A LOW-INCOME BRAZILIAN CITY: A STREET AUDIT EVALUATION
AMBIENTE ALIMENTAR DE VAREJO NO ENTORNO DE ESCOLAS EM UMA CIDADE BRASILEIRA DE BAIXA RENDA: UMA AVALIAÇÃO DE AUDITORIA

Autor:

• Gabriel M.A. Costa - Costa, G. M. A. - <gabrielmarx1996@hotmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4806-6431

Coautor(es):

• Nicole A. C. Vidal - Vidal, N. A. C. - <nicole.vidal@fanut.ufal.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-3897-9202

• Nykholle B. Almeida - Almeida, N. B. - <nykhollebezerraalmeida@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-8536-3972

• Luan Santos Aragão - Aragão, L. S. - <luan.aragao@fanut.ufal.br>
ORCID: https://orcid.org/0009-0001-3855-4071

• Rísia C.E. Menezes - Menezes, R. C. E. - <risiamenezes@yahoo.com.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-1568-2836

• Giovana Longo-Silva - Longo-Silva, G. - <giovana_longo@yahoo.com.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-0776-0638

• Jonas A.C. Silveira - Silveira, J. A. C. - <jonas.silveira@ufpr.br>
ORCID: jonas.silveira@ufpr.br



Resumo:

This study evaluated the retail food environment around early childhood education centers (ECEC) in Rio Largo/AL, Brazil. In this cross-sectional study, the food retail outlets (FRO) were identified through a whole-city street survey and audited using the Portuguese version of the Nutrition Environment Measurement Survey for Stores (NEMS-S). The Department of Education provided the ECEC\'s addresses, which were validated and geocoded (n=21). The schools\' surroundings were defined by 400- and 800-meter buffers. The food environment was analyzed using the healthy food availability index (HFAI), the average distance between FRO and ECEC, and the distribution and density of FRO according to the predominant type of food marketed (healthy, mixed, and unhealthy) as outcomes. Respectively, 332 (57.7%) and 505 (87.8%) FRO were identified in the 400- and 800-meter buffers. On average, 23 (400 m) and 54 (800 m) FRO were around schools, roughly 60% of the FRO were unhealthy. The HFAI was very low for both buffers (400m: -1.0 points [IQR -6.0; 10]; 800m: -2.0 points [IQR -6.0; 10]). Unhealthy outlets were widespread throughout the city. In conclusion, the city does not offer a supportive community food environment for children to develop and maintain healthy eating patterns.

Palavras-chave:

Built environment, Food environment, Health promotion, Schools, Child.

Abstract:

O objetivo deste estudo foi avaliar o ambiente alimentar (AA) de varejo no entorno de centros de educação infantil (CEI) de Rio Largo/AL. Neste estudo transversal, os pontos de venda de alimentos (PVA) identificados no inquérito conduzido em todas as ruas da cidade foram auditados usando a versão brasileira do Nutrition Environment Measurement Survey for Stores (NEMS-S). Os endereços dos CEI disponibilizados pela Secretaria de Educação foram validados e geocodificados (n=21). O entorno dos CEI foi definido por buffers de 400 e 800 metros e o AA analisado por meio do índice de disponibilidade de alimentos saudáveis (IDAS), a distância entre PVA e CEI e a distribuição e densidade de PVA segundo os tipos de alimentos predominantemente comercializados (saudável, misto e não saudável). Foram identificados 332 (57,7%) e 505 (87,8%) PVA nos buffers de 400 e 800 metros, respectivamente. Em média, observou-se 23 (400 m) e 54 (800 m) PVA ao redor dos CEI, sendo que cerca de 60% eram PVA não saudáveis (com adensamentos por toda a cidade). Em ambos os buffers, o IDAS foi muito baixo (400m: -1,0 pontos [IIQ -6,0; 10]; 800m: -2,0 pontos [IIQ -6,0; 10]). Conclui-se que a cidade não oferece um AA comunitário favorável para que crianças desenvolvam e mantenham padrões alimentares saudáveis.

Keywords:

Ambiente Construído, Ambiente Alimentar, Promoção de Saúde, Escolas, Crianças.

Conteúdo:

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Como

Citar

Costa, G. M. A., Vidal, N. A. C., Almeida, N. B., Aragão, L. S., Menezes, R. C. E., Longo-Silva, G., Silveira, J. A. C.. THE FOOD RETAIL ENVIRONMENT AROUND SCHOOLS IN A LOW-INCOME BRAZILIAN CITY: A STREET AUDIT EVALUATION. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2024/fev). [Citado em 31/05/2025]. Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/the-food-retail-environment-around-schools-in-a-lowincome-brazilian-city-a-street-audit-evaluation/19102?id=19102

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