0006/2013 - A EXPERIÊNCIA DA OFICINA PERMANENTE DE EDUCAÇÃO ALIMENTAR E EM SAÚDE – OPEAS: FORMAÇÃO DE PROFISSIONAIS PARA A PROMOÇÃO DA ALIMENTAÇÃO SAUDÁVEL NAS ESCOLAS THE EXPERIENCE OF THE PERMANENT WORKSHOP ON HEALTH AND NUTRITION EDUCATION: TRAINING OF SCHOOL PROFESSIONALS FOR THE PROMOTION OF HEALTHY EATING HABITS
• CLAUDIA RIDEL JUZWIAK - Juzwiak CR - XXXX, SP - Professor Adjunto Universidade Federal de São Paulo - Campus Baixada Santista. Santos, SP, Brasil - <jcdamiani@yahoo.com.br>
Coautor(es):
• Paula Morcelli de Castro - Castro PM - Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição Escolar – CECANE UNIFESP - <cecanebs@cecanebs.com.br>
• Sylvia Helena Souza Da Silva Batista - - Batista SHS - Professor Adjunto Universidade Federal de São Paulo – Campus Baixada Santista - <sylvia.batista@unifesp.br >
Área Temática:
Não Categorizado
Resumo:
Objetivo: Apresentar a experiência da Oficina Permanente de Educação Alimentar e em Saúde (OPEAS), criada com o objetivo de ser um espaço de articulação dos profissionais envolvidos no processo de promoção da alimentação saudável na escola. Métodos: Em 2009, foram realizadas 10 oficinas com nutricionistas, diretores/assistentes de direção, coordenadores pedagógicos, professores e graduandos de nutrição, tendo como referencial teórico Paulo Freire e Pichon-Riviére. Os dados coletados foram analisados por meio da metodologia do Discurso do Sujeito Coletivo. Resultados: Ao iniciar a participação na OPEAS, a relação entre os profissionais era distante e poucas atividades interdisciplinares eram desenvolvidas. Apreendeu-se como centrais na promoção da alimentação saudável: comunicação entre a equipe escolar; realização do trabalho conjunto; envolvimento de toda a comunidade escolar; inclusão da educação alimentar e nutricional no currículo e oferta de alimento como a ferramenta central de educação nutricional. Na avaliação somativa, foram apreendidas quatro ideias centrais situando a OPEAS como: aquisição de conhecimento, espaço para reflexão, oportunidade de integração e ideias para a prática. Conclusão: Espaços de Educação Permanente devem ser construídos com os profissionais a fim de apoiar e fomentar as ações de promoção da alimentação saudável no ambiente escolar.
Palavras-chave:
Alimentação Escolar
Educação Continuada
Educação Alimentar e Nutricional
Abstract:
Objective: To present the experience of the Permanent Workshop on Nutrition and Health Education (OPEAS) created with the aim to establish a permanent setting for continuing education on health and nutrition education for school nutritionists and educators. Methods: In 2009, nutritionists, principals/management assistants, pedagogical coordinators, teachers and nutrition undergraduates attended to 10 workshops, which were based on Freire and Pichon-Rivière´s framework theories. The data analysis was performed using the Discourse of the Collective Subject method. Results: At the beginning of their participation in the OPEAS, the relationship between educators and nutritionists was distant and few interdisciplinary activities were conducted. Communication among the school team, conduction of a collaborative work, involvement of the whole school community, inclusion of food and nutrition education in the curricula, and provision of food as the central pedagogical tool were apprehended as central in the promotion of healthy eating. In the summative evaluation four central ideas were apprehended situating OPEAS as: knowledge acquisition, setting for reflection, opportunity for integration and ideas for practice. Conclusion: Settings for continued education should be built with school professionals aiming to foment actions to promote healthy eating within the school environment.
Keywords:
School Feeding
Educação Continuada
Educação Alimentar e Nutricional
THE EXPERIENCE OF THE PERMANENT WORKSHOP ON HEALTH AND NUTRITION EDUCATION: TRAINING OF SCHOOL PROFESSIONALS FOR THE PROMOTION OF HEALTHY EATING HABITS
Resumo (abstract):
Objective: To present the experience of the Permanent Workshop on Nutrition and Health Education (OPEAS) created with the aim to establish a permanent setting for continuing education on health and nutrition education for school nutritionists and educators. Methods: In 2009, nutritionists, principals/management assistants, pedagogical coordinators, teachers and nutrition undergraduates attended to 10 workshops, which were based on Freire and Pichon-Rivière´s framework theories. The data analysis was performed using the Discourse of the Collective Subject method. Results: At the beginning of their participation in the OPEAS, the relationship between educators and nutritionists was distant and few interdisciplinary activities were conducted. Communication among the school team, conduction of a collaborative work, involvement of the whole school community, inclusion of food and nutrition education in the curricula, and provision of food as the central pedagogical tool were apprehended as central in the promotion of healthy eating. In the summative evaluation four central ideas were apprehended situating OPEAS as: knowledge acquisition, setting for reflection, opportunity for integration and ideas for practice. Conclusion: Settings for continued education should be built with school professionals aiming to foment actions to promote healthy eating within the school environment.
Palavras-chave (keywords):
School Feeding
Educação Continuada
Educação Alimentar e Nutricional
Juzwiak CR, Castro PM, Batista SHS . A EXPERIÊNCIA DA OFICINA PERMANENTE DE EDUCAÇÃO ALIMENTAR E EM SAÚDE – OPEAS: FORMAÇÃO DE PROFISSIONAIS PARA A PROMOÇÃO DA ALIMENTAÇÃO SAUDÁVEL NAS ESCOLAS. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2013/jan). [Citado em 22/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/a-experiencia-da-oficina-permanente-de-educacao-alimentar-e-em-saude-opeas-formacao-de-profissionais-para-a-promocao-da-alimentacao-saudavel-nas-escolas/12080?id=12080&id=12080