0106/2018 - Consumo de açúcares de adição por adolescentes em estudo de base populacional. Consumo de açúcares de adição por adolescentes em estudo de base populacional.
Objetivou-se estimar a prevalência de ingestão de açúcares de adição dentro do limite máximo de 5% da energia total da dieta, segundo variáveis demográficas, socioeconômicas, de comportamentos relacionados à saúde e estado nutricional, em adolescentes. Trata-se de estudo transversal de base populacional, com amostra por conglomerados e em dois estágios. A quantidade de açúcar livre da dieta foi estimada por meio do Recordatório de 24 horas. Dos 924 adolescentes avaliados, apenas 20,1% (IC95%: 16,8-23,9) se enquadraram na recomendação de não exceder 5% das calorias totais com açúcares de adição. Maiores prevalências de atendimento à recomendação foram verificadas no sexo masculino (22,0%), nos adolescentes de 15-19 anos (24,3%), nos não naturais do estado de São Paulo (30,4%), nos que tinham menor tempo de tela (27,5%), nos que possuíam menor número de equipamentos domésticos (0-7: 29,5%; 8-15: 20,3%) e naqueles com escores superiores de qualidade da dieta (tercil 2: 17,7%. tercil 3: 37,2%). Os resultados apontam os fatores associados ao consumo de açúcares de adição numa perspectiva epidemiológica, revelando uma simultaneidade de comportamentos inadequados, ou seja, os adolescentes que ingerem mais açúcares também apresentam maior tempo de tela e pior qualidade global da dieta.
This study aimed to estimate the prevalence of added sugars intake within the maximum limit of 5% of the total energy of the diet, according to variables demographic, socioeconomic, health related behaviors and nutritional status in adolescents. This is a cross-sectional population-based study with a two-stage cluster sampling. The amount of free sugar of diet was estimated using a 24-hour dietary recall. Of the 924 adolescents evaluated, only 20.1% (95% CI: 16.8-23.9) met the recommendation of not to exceed 5% of the total calories with added sugars. Higher prevalence rates of adherence to the recommendation were found among males (22.0%), adolescentes aged 15-19 years (24.3%), non-natural in the state of São Paulo (30.4%), those with less screen time (27.5%), those with lower number of household appliances (0-7: 29.5%; 8-15: 20.3%) and in those with higher quality scores of the diet (tercile 2: 17.7%. tercile 3: 37.2%). The results point to the associated factors to added sugars intakean epidemiological perspective, revealing a simultaneity of inappropriate behaviors, that is, the adolescents who ingest more sugars also present longer screen time and worse overall quality of the diet.
Keywords:
Sugar; Food Consumption; Adolescent; Health Surveys.
Consumo de açúcares de adição por adolescentes em estudo de base populacional.
Resumo (abstract):
This study aimed to estimate the prevalence of added sugars intake within the maximum limit of 5% of the total energy of the diet, according to variables demographic, socioeconomic, health related behaviors and nutritional status in adolescents. This is a cross-sectional population-based study with a two-stage cluster sampling. The amount of free sugar of diet was estimated using a 24-hour dietary recall. Of the 924 adolescents evaluated, only 20.1% (95% CI: 16.8-23.9) met the recommendation of not to exceed 5% of the total calories with added sugars. Higher prevalence rates of adherence to the recommendation were found among males (22.0%), adolescentes aged 15-19 years (24.3%), non-natural in the state of São Paulo (30.4%), those with less screen time (27.5%), those with lower number of household appliances (0-7: 29.5%; 8-15: 20.3%) and in those with higher quality scores of the diet (tercile 2: 17.7%. tercile 3: 37.2%). The results point to the associated factors to added sugars intakean epidemiological perspective, revealing a simultaneity of inappropriate behaviors, that is, the adolescents who ingest more sugars also present longer screen time and worse overall quality of the diet.
Palavras-chave (keywords):
Sugar; Food Consumption; Adolescent; Health Surveys.
Braz, M, de Assumpção, D., Barros, Marilisa Berti Azevedo, Filho, AB. Consumo de açúcares de adição por adolescentes em estudo de base populacional.. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2018/fev). [Citado em 22/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/consumo-de-acucares-de-adicao-por-adolescentes-em-estudo-de-base-populacional/16639?id=16639