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0380/2018 - Desenvolvimento de um instrumento quantitativo para inspeção sanitária em serviços de alimentação e nutrição, Brasil
Development of a quantitative instrument for sanitary inspection in food and nutrition services, Brazil.

Autor:

• Lilian Monteiro Ferrari Viterbo - Viterbo, L.M.F - <lilianmferrari@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-3050-9428

Coautor(es):

• Maria Alzira Pimenta Dinis - Dinis, M.A.P - <madinis@ufp.edu.pt>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-2198-6740

• Katia Nunes Sá - Sá, K.N - <katia.sa@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0255-4379

• Cynara Araújo Santos de Castrothor Marques - Marques, C.A.S.C - <cynaraas@yahoo.com.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-3547-4981

• Marcus Vinícius Teixeira Navarro - Navarro, M. V. T - Salvador, - <navarro@cefetba.br>
ORCID: ttps://orcid.org/0000-0003-2304-1115

• Handerson Jorge Dourado Leite - Leite, H.J.D - <handerson@ifba.edu.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-8316-0522



Resumo:

O estudo visou desenvolver um Instrumento Quantitativo para Inspeção Sanitária (IQIS) em serviços de alimentação e nutrição de grande porte no Brasil. Utilizou-se a tecnologia de inspeção, no Modelo de Avaliação do Risco Potencial (MARP) e legislação sanitária brasileira. Estruturaram-se 12 dimensões, 41 módulos, 57 indicadores de controle de riscos (críticos/não críticos), numa escala de 0-5, totalizando 1.512 índices com codificação de respostas fechadas. O IQIS foi validado com o Coeficiente de Kappa, com excelente concordância para atributos de clareza e relevância (k = 0,82 e k = 0,92) e boa concordância para o atributo aplicabilidade (k = 0,78). O teste de Kruskal-Wallis mostrou inexistir diferença significativa entre as avaliações (p = 0,423), o Coeficiente de Correlação Intraclasse foi satisfatório (CCI = 0,53), o Alpha de Cronbach (? = 0,71) aceitável. O resultado final possibilitou classificar o serviço como tendo risco sanitário inaceitável. Considera-se o IQIS com conteúdo validado, tendo confiabilidade e reprodutibilidade para avaliação higiênico-sanitária, sendo uma inovação tecnológica para serviços de alimentação e nutrição e vigilância sanitária, possibilitando inspeção detalhada e rigorosa.

Palavras-chave:

Inspeção Sanitária, Risco Sanitário, Serviços de Alimentação, Estudos de Validação.

Abstract:

The study aimed to develop a Quantitative Instrument for Sanitary Inspection (QISI) in large food and nutrition services in Brazil. The inspection technology, based on the Potential Risk Assessment Model (PRAM) and Brazilian sanitary legislation, was used. 12 dimensions, 41 modules, and 57 risk control indicators (critical/non-critical) were associated with an interval scale of 0-5, totaling 1,512 indexes with closed response coding. The QISI was validated with the Kappa Coefficient, with excellent agreement for attributes of clarity and relevance (k = 0.82 and k = 0.92) and good agreement for the applicability attribute (k = 0.78). The Kruskal-Wallis test showed no statistically significant difference between the evaluations (p = 0.423), the Intraclass Correlation Coefficient was satisfactory (ICC = 0.53), the Cronbach\'s Alpha (α = 0.71) was considered acceptable, as well as the final result of the evaluation made it possible to classify the service as having an unacceptable health risk. The QISI was considered with validated content, having reliability and reproducibility to evaluate the hygienic-sanitary conditions, being a technological innovation for food and nutrition services and sanitary surveillance, allowing a detailed and rigorous inspection.

Keywords:

Sanitary Inspection, Health Risk, Food Services, Validation Studies.

Conteúdo:

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Como

Citar

Viterbo, L.M.F, Dinis, M.A.P, Sá, K.N, Marques, C.A.S.C, Navarro, M. V. T, Leite, H.J.D. Desenvolvimento de um instrumento quantitativo para inspeção sanitária em serviços de alimentação e nutrição, Brasil. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2018/ago). [Citado em 22/12/2024]. Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/desenvolvimento-de-um-instrumento-quantitativo-para-inspecao-sanitaria-em-servicos-de-alimentacao-e-nutricao-brasil/16913?id=16913

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