EN PT

Artigos

0004/2020 - Diferenças no consumo alimentar nas áreas urbanas e rurais do brasil: Pesquisa nacional de saúde.
Differences in food consumption in urban and rural areas of brazil: National health survey.

Autor:

• Danielle Vasconcellos de Paula Costa - Paula Costa, D.V - <daniellenutri@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-0370-4612

Coautor(es):

• Mariana Souza Lopes - Lopes, M.S - <marianalopes.ufmg@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-3128-7959

• Raquel de Deus Mendonça - Mendonca, R.D. - Belo Horizonte, MG - <raquelnutricao@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7599-8715

• Deborah Carvalho Malta - Malta, D.C. - <dcmalta@uol.com.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-8214-5734

• Patrícia Pinheiro de Freitas - Freitas, P. P. - <patpfreitas@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9355-3066

• Aline Cristine Souza Lopes - Lopes, A.C.S. - <alinelopesenf@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9782-2606



Resumo:

Objetivou-se identificar diferenças no consumo alimentar, segundo marcadores de alimentação saudável e não saudável, entre adultos residentes nas áreas urbanas e rurais do Brasil. Realizou-se estudo transversal com dados da Pesquisa Nacional de Saúde (2013). A alimentação foi avaliada por marcadores de alimentação saudável e não saudável. Estimou-se as prevalências (%) e modelos de regressão logística sequencial foram ajustados para estimar odds ratio (OR) e intervalos de confiança (IC 95%). Verificou-se maior consumo de frutas e hortaliças, peixes, refrigerantes e substituições de refeições nas áreas urbanas, enquanto que, o consumo de carne com gorduras e feijão foi maior nas áreas rurais. Análises ajustadas mostraram maior consumo regular de feijão (OR= 1,20; IC95%: 1,14-1,26) e de carne com excesso de gordura (OR= 1,48; IC95%: 1,42-1,55); e menor consumo de refrigerantes (OR = 0,55; IC95%: 0,52-0,59), de frutas e hortaliças (OR= 0,89; IC95%: 0,85-0,96) e de substituição de refeições por lanches (OR= 0,59; IC95%: 0,51-0,66) nas áreas rurais em comparação com as urbanas. Tendências semelhantes foram observadas nas macrorregiões do país. As diferenças no consumo alimentar de brasileiros residentes em áreas rurais e urbanas denotam a importância de fomentar políticas de alimentação que respeitem e valorizem as tradições e a cultura alimentar.

Palavras-chave:

Consumo de alimentos, inquéritos nutricionais, zona rural, área urbana, disparidades nos níveis de saúde.

Abstract:

To identify differences in food consumption according to healthy and unhealthy eating markers among adults living in urban and rural areas of Brazil considering the country macroregions. A cross-sectional study with datathe National Health Survey (2013) was used. Diet was assessed by using healthy and unhealthy eating markers. Prevalences (%) were estimated and sequential logistic regression models were adjusted to estimate odds ratios (OR and confidence intervals (95% CI). In urban areas were identified a higher recommended consumption of fruits and vegetables, and regular consumption of fish, soft drinks and meal replacement by snacks, while in rural areas were identified a higher consumption of excess of fat and beans. Adjusted analyzes showed higher regular consumption of beans (OR = 1.20; 95% CI: 1.14-1.26) and excess fat (OR = 1.48; 95% CI: 1.42-1.55 ); and lower consumption of soft drinks (OR = 0.55; 95% CI: 0.52-0.59), fruits and vegetables (OR = 0.89; 95% CI: 0.85-0.96) and meal replacement by snacks (OR = 0.59; 95% CI: 0.51-0.66) in rural compared to urban areas. Similar trends were observed in the macroregions of the country. Differences in food consumption among Brazilians living in rural and urban areas denote the importance of fostering food policies that respect and value food traditions and culture.

Keywords:

Food Consumption, Nutrition Surveys, Rural Areas, Urban Area, Health Status Disparities.

Conteúdo:

Acessar Revista no Scielo

Outros idiomas:







Como

Citar

Paula Costa, D.V, Lopes, M.S, Mendonca, R.D., Malta, D.C., Freitas, P. P., Lopes, A.C.S.. Diferenças no consumo alimentar nas áreas urbanas e rurais do brasil: Pesquisa nacional de saúde.. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2020/Jan). [Citado em 06/07/2024]. Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/diferencas-no-consumo-alimentar-nas-areas-urbanas-e-rurais-do-brasil-pesquisa-nacional-de-saude/17486?id=17486

Últimos

Artigos



Realização



Patrocínio