EN PT

Artigos

0035/2023 - Food and Nutrition Public Establishments: Assessment of the Food Environment
Equipamentos Públicos de Segurança Alimentar e Nutricional: Avaliação do Ambiente Alimentar

Autor:

• Mariana Zogbi Jardim - Jardim, M. Z. - <zogbij@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-3740-4183

Coautor(es):

• Larissa Loures Mendes - Mendes, L. L. - <larissa.mendesloures@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-0776-6845

• Nayhanne Gomes Cordeiro - Cordeiro, N.G. - <nayhannegomes@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1110-8944

• Rafael Moreira Claro - Claro, R. M. - <rafael.claro@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9690-575X

• Milene Cristine Pessoa - Pessoa, M.C - <milenecpessoa@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1053-5450

• Amanda Cristina de Souza Andrade - Andrade, A. C. S. - <csouza.amanda@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-3366-4423

• Bruna Vieira de Lima Costa - Costa, B.V.L - <brunavlcosta@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-3552-7729



Resumo:

Objective: to assess the community food environment around areas with and without Food and Nutrition Public Establishments (FNPE). Methods: cross-sectional study carried out in Belo Horizonte, Brazil. The unit of analysis was the buffer (500m) around the FNPE and the census tracts without FNPE. The investigated establishments should market food for consumption at home and be located within the buffer of the areas with and without FNPE. Data collection performed by direct observation (active search) in August to October 2019. Data collected were location and type of commercial establishments, the density of the establishments was calculated. Descriptive analysis, spatial distribution (Kernel estimator) and Nearest Neighbor analysis were performed. Results: Of the evaluated establishments, 60.5% were in the areas without FNPE and 39.6% in the areas with FNPE, showing a random distribution pattern. Of these, 24.2% were convenience stores and bakeries, 21.0% butcher stores, and 19.0% street markets. Seven FNPE were close to commercial establishments. Conclusion: There were fewer establishments around the FNPE, with convenience stores and bakeries predominating.

Palavras-chave:

Food Environment; Food and Nutrition Security; Public Health

Abstract:

Objetivo: avaliar o ambiente alimentar comunitário de áreas com e sem estabelecimentos públicos de segurança alimentar e nutricional (EPSAN). Métodos: estudo transversal realizado em Belo Horizonte, Brasil. Unidade de análise foi o buffer (500m) no entorno dos EPSAN e dos setores censitários sem EPSAN. Os estabelecimentos investigados deveriam comercializar alimentos para consumo no domicílio e localizar-se dentro do buffer das áreas com e sem EPSAN. Coleta de dados realizada por observação direta (busca ativa) em agosto a outubro de 2019. Os dados coletados foram localização e tipo dos estabelecimentos comerciais, foi calculada a densidade dos estabelecimentos. Foram realizadas análise descritiva, distribuição espacial (estimador de Kernel) e análise do Vizinho Mais Próximo. Resultados: Dos estabelecimentos avaliados, 60,5% estavam nas áreas sem EPSAN e 39,6% nas áreas com EPSAN, apresentando padrão de distribuição aleatório. Destes, 24,2% eram lojas de conveniência e padarias, 21,0 % açougues e 19,0% feiras-livres. Sete EPSAN encontravam-se próximos aos estabelecimentos comerciais. Conclusão: Havia menor número de estabelecimentos entorno dos EPSAN, com predominância de lojas de conveniência e padaria.

Keywords:

Ambiente Alimentar; Segurança Alimentar e Nutricional; Saúde Pública

Conteúdo:

Acessar Revista no Scielo

Outros idiomas:







Como

Citar

Jardim, M. Z., Mendes, L. L., Cordeiro, N.G., Claro, R. M., Pessoa, M.C, Andrade, A. C. S., Costa, B.V.L. Food and Nutrition Public Establishments: Assessment of the Food Environment. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2023/fev). [Citado em 24/12/2024]. Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/food-and-nutrition-public-establishments-assessment-of-the-food-environment/18661?id=18661&id=18661

Últimos

Artigos



Realização



Patrocínio