0009/2016 - Impacto do Programa “Bolsa Família” sobre a qualidade da dieta das famílias de Pernambuco no Brasil The impact of the “Bolsa Familia” Program on the quality of diet of Pernambuco State households in Brazil
Este artigo analisa o impacto do Programa Bolsa Família (PBF) sobre a qualidade da dieta dos domicílios do estado de Pernambuco utilizando dados da Pesquisa de Orçamento Familiar (POF-IBGE) de 2008-2009. O método Propensity Score Matching, que corrige o viés de seleção amostral, foi utilizado para realizar a comparação entre as famílias beneficiárias e as não beneficiárias do Programa. Os resultados mostram que o valor médio do Índice de Qualidade da Dieta (IQD) para as famílias beneficiárias do Programa supera em 9,05 o valor médio do IQD das famílias não-participantes do PBF. Os resultados corroboram a eficácia do PBF em elevar a qualidade da dieta das famílias, principalmente quanto à redução de gordura e sódio, e aumento da variedade.
Palavras-chave:
Programa Bolsa Família
Nutrição
Índice de Qualidade da Dieta (IQD)
Pernambuco
Abstract:
This paper analyzes the impact of the “Bolsa-Familia” Program (BFP) on the quality of diet of Pernambuco State households using the data from the 2008-2009 Household Budget Survey (HBS-IBGE). The Propensity Score Matching method, which corrects the sample selection bias, was used to perform the comparison between the beneficiary families and the families not in the “Bolsa-Familia” Program as a control group. The results show that the average value of the Diet Quality Index (DQI) for the beneficiary families in the Program exceeds by 9,05 the average value of the DQI for the non-participating in the BFP. The results support the effectiveness of the BFP in raising the quality of the diet of families, especially regarding the reduction of fat and sodium, and increased of variety of food.
Keywords:
Bolsa Família Program
Nutrition
Diet Quality Index (DQI)
Pernambuco
The impact of the “Bolsa Familia” Program on the quality of diet of Pernambuco State households in Brazil
Resumo (abstract):
This paper analyzes the impact of the “Bolsa-Familia” Program (BFP) on the quality of diet of Pernambuco State households using the data from the 2008-2009 Household Budget Survey (HBS-IBGE). The Propensity Score Matching method, which corrects the sample selection bias, was used to perform the comparison between the beneficiary families and the families not in the “Bolsa-Familia” Program as a control group. The results show that the average value of the Diet Quality Index (DQI) for the beneficiary families in the Program exceeds by 9,05 the average value of the DQI for the non-participating in the BFP. The results support the effectiveness of the BFP in raising the quality of the diet of families, especially regarding the reduction of fat and sodium, and increased of variety of food.
Palavras-chave (keywords):
Bolsa Família Program
Nutrition
Diet Quality Index (DQI)
Pernambuco
Melo, Andrea Sales Soares de Azevedo, Coelho, Pedro Lima. Impacto do Programa “Bolsa Família” sobre a qualidade da dieta das famílias de Pernambuco no Brasil. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2016/jan). [Citado em 22/01/2025].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/impacto-do-programa-bolsa-familia-sobre-a-qualidade-da-dieta-das-familias-de-pernambuco-no-brasil/15430?id=15430