EN PT

Artigos

0311/2024 - IODINE NUTRITIONAL STATUS OF BRAZILIAN PREGNANT WOMEN ACCORDING TO BIOCHEMICAL AND DIETARY MARKERS: EMDI-BRASIL STUDY
ESTADO NUTRICIONAL DE IODO DE GESTANTES BRASILEIRAS SEGUNDO MARCADORES BIOQUÍMICOS E DIETÉTICOS: ESTUDO EMDI-BRASIL

Autor:

• Aline Carare Candido - Candido, A.C - <alinecarrare@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-6259-4786

Coautor(es):

• Sarah Aparecida Vieira Ribeiro - Ribeiro, S.A.V - <sarahvieiraufv@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0304-2711

• Poliana Cristina de Almeida Fonseca - Fonseca, P.C.A - <polianafonseca@ufpi.edu.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-8875-5154

• Anderson Marliere Navarro - Navarro, A.M - <navarro@fmrp.usp.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9127-3001

• Fabiana de Cássia Carvalho Oliveira - Oliveira, F.C.C - <fadcco@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-6691-4038

• Débora Letícia Frizzi Silva - Silva, D.L.F - <deborafrizzi@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-3407-6487

• Edimar Aparecida Filomeno Fontes - Fontes, EAF - <eaffontes@ufv.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-4370-8805

• Sandra Patricia Crispim - Crispim, S.P - <crispim@ufpr.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-2257-9899

• Mariana de Souza Macedo - Macedo, M.S - <marysmacedo.83@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4564-6334

• Sylvia do Carmo Castro Franceschini - Franceschini, S.C.C - <sylvia@ufv.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7934-4858



Resumo:

Objective: To characterize the iodine nutritional status of Brazilian pregnant women according to biochemical and dietary markers. Methods: This was a cross-sectional study of 2,376 pregnant women. A semi-structured questionnaire was used to characterize the population. Urine samples were collected to investigate iodine nutritional status and a 24-hour recall was used to assess food consumption. For the statistical analysis, the Shapiro-Wilk test was applied to verify the normality pattern and descriptive analyses were carried out. Results: The median urinary iodine concentration (UIC) was 186.6 µg/L. There was a 36.7% prevalence of iodine deficiency, 28.7% of iodine excess and 3.6% of iodine deficiency. The median iodine concentration in salt was 26.6 mg/kg, in seasonings 1.1 mg/100g, in water 2.9 µg/L and in fresh food 19.4 µg/100g. The average iodine intake was 160.2 µg (P25:135.8 µg - P75:187.2 µg). When assessing dietary intake, 49.8% of the pregnant women had a habitual iodine intake below 160 µg and none had an excessive intake. Conclusion: The median UIC showed adequate iodine nutritional status, but a high prevalence of iodine deficiency and excess was observed. In addition, iodine nutritional status varied, which may reflect socioeconomic and health inequalities.

Palavras-chave:

Pregnant woman; Iodine; Nutritional Status; Brazil.

Abstract:

Objetivo: Caracterizar o estado nutricional de iodo das gestantes brasileiras de acordo com marcadores bioquímicos e dietéticos. Métodos: Trata-se de um estudo transversal realizado com 2.376 gestantes. Para a caracterização da população, foi aplicado um questionário semiestruturado. Amostras de urina foram coletadas para investigar o estado nutricional de iodo e o recordatório de 24 horas foi aplicado para avaliar o consumo de alimentos. Para a análise estatística, foi aplicado o teste de Shapiro-Wilk para verificar o padrão de normalidade e foram realizadas análises descritivas. Resultados: A concentração mediana de iodo urinário (CIU) foi de 186,6 µg/L. Houve uma prevalência de 36,7% de deficiência de iodo, 28,7% acima da necessidade e 3,6% de excesso de iodo. A concentração mediana de iodo no sal foi de 26,6 mg/kg, nos temperos foi de 1,1 mg/100g, na água foi de 2,9 µg/L e nos alimentos in natura de 19,4 µg/100g. A ingestão média de iodo foi de 160,2 µg (P25:135,8 µg - P75:187,2 µg). Avaliando o consumo alimentar, 49,8% das gestantes tinham ingestão habitual de iodo abaixo de 160 µg e nenhuma tinha ingestão excessiva. Conclusão: A mediana da CIU demonstrou estado nutricional de iodo adequado, mas foi observada alta prevalência de deficiência e de excesso de iodo. Além disso, o estado nutricional de iodo variou, o que pode refletir desigualdades socioeconômicas e de saúde.

Keywords:

Gestante; Iodo; Estado Nutricional; Brasil.

Conteúdo:

Acessar Revista no Scielo

Outros idiomas:







Como

Citar

Candido, A.C, Ribeiro, S.A.V, Fonseca, P.C.A, Navarro, A.M, Oliveira, F.C.C, Silva, D.L.F, Fontes, EAF, Crispim, S.P, Macedo, M.S, Franceschini, S.C.C. IODINE NUTRITIONAL STATUS OF BRAZILIAN PREGNANT WOMEN ACCORDING TO BIOCHEMICAL AND DIETARY MARKERS: EMDI-BRASIL STUDY. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2024/ago). [Citado em 05/12/2025]. Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/iodine-nutritional-status-of-brazilian-pregnant-women-according-to-biochemical-and-dietary-markers-emdibrasil-study/19359

Últimos

Artigos



Realização



Patrocínio