0186/2015 - Situação da alimentação complementar de crianças entre 6 e 24 meses assistidas na rede de atenção básica de saúde de Macaé/RJ. Situation of complementary feeding of children between 6-24 months attended in primary health care of Macaé/RJ.
• Leticia Maia Forte Marinho - Marinho, Leticia Maia Forte - Macaé, Rio de Janeiro - Universidade Federal do Rio de Janeiro Campus UFRJ Macaé Professor Aloisio Teixeira - <jcscapelli@gmail.com>
Coautor(es):
• Maria Fernanda Larcher Almeida - Almeida, Maria Fernanda Larcher - Universidade Federal do Rio de Janeiro Campus UFRJ - Macaé Professor Aloisio Teixeira, Curso de Nutrição - <mfernandalarcher@gmail.com>
• Sílvia Eliza Almeida Pereira - Pereira, S. E. A. - Universidade Federal Fluminense - <seapereira@gmail.com>
• Alexandra da Silva Anastácio - Anastácio, Alexandra da Silva - Universidade Federal Fluminense, Curso de Nutrição - <alexandraamonteiro@gmail.com>
• Cleber Nascimento do Carmo - Do Carmo, Cleber Nascimento - Escola Nacional de Saúde Pública - <cleber.carmo@ensp.fiocruz.br>
• Camilla Medeiros Macedo da Rocha - Rocha, Camilla Medeiros Macedo da - Universidade Federal do Rio de Janeiro Campus UFRJ - Macaé Professor Aloisio Teixeira, Curso de Nutrição - <dricamilla@bol.com.br>
• Alice Bouskela - Bouskela, Alice - Universidade Federal do Rio de Janeiro Campus UFRJ - Macaé Professor Aloisio Teixeira, Curso de Nutrição - <alice_bouskela@hotmail.com>
• Jane de Carlos Santana Capelli - Capelli, Jane de Carlos Santana - Universidade Federal do Rio de Janeiro Campus UFRJ - Macaé Professor Aloisio Teixeira, Curso de Nutrição - <janecapelli@macae.ufrj.br>
• Juliana Silva Pontes - Pontes, Juliana Silva - Universidade Federal do Rio de Janeiro Campus UFRJ - Macaé Professor Aloisio Teixeira, Curso de Nutrição - <julianapontes@macae.ufrj.br>
Área Temática:
Alimentação, Nutrição e Saúde
Resumo:
O estudo objetivou analisar a situação da alimentação complementar de crianças entre 6-24 meses assistidas na Atenção Básica de Saúde de Macaé/RJ. Realizou-se um estudo seccional e os dados foram obtidos do SisvanWEB, sendo incluídos e analisados todos os registros (n=218) de crianças entre 6-24 meses, no ano de 2013. Em lactentes entre 6-12 meses, detectou-se o consumo de 72,3% de verduras/legumes, 75,3% de frutas e 63,4% de carnes, sendo considerados indicadores de alimentação complementar saudável. Em contrapartida, 23,8% já consumiam alimentos fontes de açúcar (mel, melado, açúcar simples e rapadura), 34,7% suco industrializado e 17,8% refrigerantes. O consumo de suco industrializado foi significativamente maior em meninos (p valor
Palavras-chave:
Saúde da CriançaLactenteAlimentação Complementar.
Abstract:
This study aims to analyze the situation of complementary feeding of children between 6-24 months attended in Primary Health Care – Macaé/RJ. We conducted a cross-sectional study and the data were obtainedSisvanWEB, being included and analyzed all records (n=218) of children aged 6-24 months in 2013. In infants between 6-12 months, it was found that 72.3% consumed vegetables, 75.3% and 63.4% fruit and meat, these being considered healthy complementary feeding indicators. However, 23.8% consumed foods high in sugar (honey, molasses, simple sugar and brown sugar), 34.7% processed juice and 17.8% soft drinks. The consumption of processed juice was statistically significant in male children (p value
Situation of complementary feeding of children between 6-24 months attended in primary health care of Macaé/RJ.
Resumo (abstract):
This study aims to analyze the situation of complementary feeding of children between 6-24 months attended in Primary Health Care – Macaé/RJ. We conducted a cross-sectional study and the data were obtainedSisvanWEB, being included and analyzed all records (n=218) of children aged 6-24 months in 2013. In infants between 6-12 months, it was found that 72.3% consumed vegetables, 75.3% and 63.4% fruit and meat, these being considered healthy complementary feeding indicators. However, 23.8% consumed foods high in sugar (honey, molasses, simple sugar and brown sugar), 34.7% processed juice and 17.8% soft drinks. The consumption of processed juice was statistically significant in male children (p value
Marinho, Leticia Maia Forte, Almeida, Maria Fernanda Larcher , Pereira, S. E. A., Anastácio, Alexandra da Silva, Do Carmo, Cleber Nascimento, Rocha, Camilla Medeiros Macedo da, Bouskela, Alice, Capelli, Jane de Carlos Santana, Pontes, Juliana Silva. Situação da alimentação complementar de crianças entre 6 e 24 meses assistidas na rede de atenção básica de saúde de Macaé/RJ.. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2015/ago). [Citado em 24/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/situacao-da-alimentacao-complementar-de-criancas-entre-6-e-24-meses-assistidas-na-rede-de-atencao-basica-de-saude-de-macaerj/15258?id=15258&id=15258