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0024/2023 - SOCIAL INEQUITIES IN THE FOOD RETAIL PATTERNS AROUND SCHOOLS IN RECIFE, BRAZIL
DESIGUALDADES SOCIAIS NO PADRÃO DO VAREJO DE ALIMENTOS NO ENTORNO DE ESCOLAS EM RECIFE, BRASIL

Autor:

• Sabrina Gomes Ferreira Clark - Clark, S.G.F - <sabrina.ferreira17@hotmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-9037-4553

Coautor(es):

• Larissa Loures Mendes - Mendes, L.L - <larissa.mendesloures@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-0031-3862

• Olivia Souza Honório - Honório, O.S - <oliviashonorio@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4174-6987

• Juliana Souza Oliveira - Oliveira, J. S. - <juliana.souzao@ufpe.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-1449-8930

• Raquel Canuto - Canuto, R. - <raquel.canuto@ufrgs.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-4042-1913



Resumo:

This study aimed to describe the community food environment surrounding schools and its association with territorial socio-environmental vulnerability in the city with the highest intraurban social inequity index in Brazil. Methods: This ecological observational study includes data on the presence and type of food retail in a 400 m buffer surrounding public and private schools in Recife. We have also described the Health Vulnerability Index (HVI) of census tracts and conducted multivariate analyses. Results: Through factor analysis, we observed 2 grouping patterns of food retail. The “diverse food outlets” pattern was positively associated with middle HVI (? 0.14 95% confidence interval [CI] 0.11; 0.16) and higher HVI areas (? 0.15 95%CI 0.11; 0.17), while “the large food retail chains” pattern was inversely associated with middle HVI (? -0.42 95% CI – 0.53; -0.30) and high HVI areas (? -0.32 95%CI – 0.45; -0.18) and positively associated with private schools (? 0.15 95%CI – 0.030; 0.27). Conclusion: The greatest variety in food retail is in high HVI areas, and large food retail chains prevail around private schools, especially in low HVI areas.

Palavras-chave:

School food environment; Supermarkets; Child & adolescent health; Socioeconomic status.

Abstract:

Este trabalho objetivou descrever o ambiente alimentar comunitário no entorno das escolas e sua associação com a vulnerabilidade socioambiental territorial na cidade com maior índice de desigualdade social intraurbana do Brasil. Métodos: Estudo ecológico observacional inclui dados sobre a presença e o tipo de varejo de alimentos em uma área de 400m no entorno de escolas públicas e privadas de Recife. Descrevemos o Índice de Vulnerabilidade à Saúde (IVS) dos setores censitários e realizamos análises multivariadas. Resultados: Através da análise fatorial, observamos 2 padrões de agrupamento de estabelecimentos. O padrão “Diversos pontos de venda de alimentos” foi associado positivamente com IVS médio (β 0,14 intervalo de confiança [IC] 95% 0,11; 0,16) e áreas de IVS mais alto (β 0,15 IC95% 0,11; 0,17), enquanto o padrão “Grandes redes varejistas de alimentos” foi inversamente associado às áreas de IVS médio (β -0,42 IC95% – 0,53; -0,30) e alto IVS (β -0,32 IC95% – 0,45; -0,18) e positivamente associado com escolas particulares (β 0,15 IC95% – 0,030; 0,27). Conclusão: A maior variedade de estabelecimentos está em áreas de alto IVS, e grandes redes varejistas de aliementos predominam no entorno de escolas particulares, especialmente em áreas de baixo IVS.

Keywords:

Ambiente alimentar escolar; Supermercados; Saúde da criança e do adolescente; Status socioeconômico.

Conteúdo:

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Como

Citar

Clark, S.G.F, Mendes, L.L, Honório, O.S, Oliveira, J. S., Canuto, R.. SOCIAL INEQUITIES IN THE FOOD RETAIL PATTERNS AROUND SCHOOLS IN RECIFE, BRAZIL. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2023/fev). [Citado em 23/12/2024]. Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/social-inequities-in-the-food-retail-patterns-around-schools-in-recife-brazil/18650?id=18650

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