0183/2024 - Agrotóxicos e violações nos direitos à saúde e a soberania alimentar em comunidades Guarani Kaiowá de Mato Grosso do Sul Agrotóxicos e violações nos direitos à saúde e a soberania alimentar em comunidades Guarani Kaiowá de Mato Grosso do Sul
O Brasil é um dos maiores produtores de commodities agrícolas e consumidor de agrotóxicos do mundo. Em Mato Grosso do Sul (MS) a área agrícola aumentou, especialmente no sul do estado, potencializando a contaminação ambiental e a vulnerabilização das populações expostas. O MS tem a terceira maior população indígena do Brasil, que tem sofrido extrema pressão do agronegócio. Esta pesquisa avaliou a presença de agrotóxicos nas águas de duas comunidades indígenas localizadas na região sul do MS: Retomada Guyraroká e Aldeia Jaguapiru. Entre 2021 e 2022 foram realizadas, em cada aldeia, três campanhas de amostragem de água superficial, de abastecimento e da chuva, considerando o calendário agrícola. As amostragens e as análises seguiram o protocolo do LARP/UFSM. Ao todo foram encontrados 22 Ingredientes ativos (IAs) diferentes, sendo Fipronil, 2,4-D, Clomazona, Atrazina, Diuron e Simazina os mais frequentes. Do total de IAs, 41% causam efeitos graves à saúde (Extremamente e Altamente Tóxicos) e 68% são proibidos na União Europeia. Em 82,2% das amostras pelo menos um IA foi detectado. Os resultados demonstram que as comunidades estudadas estão expostas aos agrotóxicos, violando seus direitos à saúde e à soberania alimentar.
Palavras-chave:
Agroquímicos; Povos Indígenas; Saúde Pública; Qualidade da água, Poluição Ambiental.
Abstract:
Brazil is one of the largest producers of agricultural commodities and pesticide consumer in the world. In Mato Grosso do Sul (MS) the agricultural area increased, especially in the south region, thus increasing environmental contamination and vulnerable population exposure. MS has the third largest indigenous population in Brazil, which has suffered extreme pressurethe agribusiness. This research evaluated the presence of pesticides in water of two indigenous communities located in the southern region of MS: Retomada Guyraroká and Aldeia Jaguapiru. Between 2021 and 2022, three campaigns sampled in each community surface, drinking and rain water, considering the agricultural calendar. Sampling and analyzes followed the LARP/UFSM protocol. In total, 22 different active ingredients (AIs) were found, which Fipronil, 2,4-D, Clomazone, Atrazine, Diuron and Simazine being the most frequent. From all AIs found, 41% cause serious health effects (Extremely and Highly Toxic) and 68% were banned in the European Union. In 82.2% of the samples, at least one AI was detected. Results demonstrate that the investigated communities are exposed to pesticides, violating their rights to health and food sovereignty.
Keywords:
Agrochemicals; Indigenous People, Public Health; Water quality; Environmental Pollution.
Agrotóxicos e violações nos direitos à saúde e a soberania alimentar em comunidades Guarani Kaiowá de Mato Grosso do Sul
Resumo (abstract):
Brazil is one of the largest producers of agricultural commodities and pesticide consumer in the world. In Mato Grosso do Sul (MS) the agricultural area increased, especially in the south region, thus increasing environmental contamination and vulnerable population exposure. MS has the third largest indigenous population in Brazil, which has suffered extreme pressurethe agribusiness. This research evaluated the presence of pesticides in water of two indigenous communities located in the southern region of MS: Retomada Guyraroká and Aldeia Jaguapiru. Between 2021 and 2022, three campaigns sampled in each community surface, drinking and rain water, considering the agricultural calendar. Sampling and analyzes followed the LARP/UFSM protocol. In total, 22 different active ingredients (AIs) were found, which Fipronil, 2,4-D, Clomazone, Atrazine, Diuron and Simazine being the most frequent. From all AIs found, 41% cause serious health effects (Extremely and Highly Toxic) and 68% were banned in the European Union. In 82.2% of the samples, at least one AI was detected. Results demonstrate that the investigated communities are exposed to pesticides, violating their rights to health and food sovereignty.
Palavras-chave (keywords):
Agrochemicals; Indigenous People, Public Health; Water quality; Environmental Pollution.
Pinho, A.P, Calheiros, D. F., Almeida, F. S., Zerlotti, P., Cereali, M., Feiden, A., Machado, F. F., Zanella, R.. Agrotóxicos e violações nos direitos à saúde e a soberania alimentar em comunidades Guarani Kaiowá de Mato Grosso do Sul. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2024/mai). [Citado em 29/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/agrotoxicos-e-violacoes-nos-direitos-a-saude-e-a-soberania-alimentar-em-comunidades-guarani-kaiowa-de-mato-grosso-do-sul/19231?id=19231