0513/2016 - Desafios para a Segurança Alimentar e Nutricional na Amazônia: disponibilidade e consumo em domicílios com adolescentes Challenges for Food and Nutrition Security in the Amazon: availability and consumption in households with adolescents
• Aída Couto Dinucci Bezerra - Bezerra, ACDB - Cuiabá, MT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) - Faculdade de Nutrição (FANUT), Departamento de Alimentos e Nutrição - <aidacdb@gmail.com>
• Lenir Vaz Guimarães - Guimarães, Lenir Vaz - Universidade Federal de Mato Grosso - <lenirvguima@gmail.com>
A insegurança alimentar e nutricional permanece no cenário brasileiro como um desafio para a realização do direito humano à alimentação adequada. O objetivo do estudo foi analisar a situação de insegurança alimentar e nutricional de adolescentes no âmbito domiciliar e individual. Estudo transversal de base populacional realizado com 363 domicílios e 95 adolescentes, na área urbana de municípios da Amazônia Brasileira. A insegurança alimentar e nutricional foi avaliada através da Escala Brasileira de Medida de Insegurança Alimentar. Regressão linear foi utilizada na análise do efeito bruto e ajustado da insegurança alimentar e nutricional sobre a disponibilidade e o consumo. Houve prevalência de 51,8% de insegurança alimentar e nutricional nos domicílios, maior disponibilidade e consumo de alimentos fontes de energia e baixo consumo de hortaliças, frutas e leguminosas. A análise de variância do modelo linear mostrou dependência entre a insegurança alimentar e o efeito da frequência de disponibilidade dos alimentos e o consumo alimentar. Os resultados apontam para o desafio da implementação de políticas públicas, tendo em vista o consumo alimentar não saudável como um aspecto de comprometimentos nutricionais, corporais e emocionais permanentes na idade adulta.
Palavras-chave:
segurança alimentar e nutricionalcomportamento do adolescenteecossistema amazônicoPolíticas Públicas
Abstract:
In Brazil, food and nutritional insecurity remains as a challenge to the accomplishment of the human right to adequate food. This study aimed to analyze food and nutrition insecurity situation of adolescents in the household and individual level. Cross-sectional population based study conducted in urban municipalities of the Brazilian Amazon with 363 households and 95 adolescents. Food and nutrition insecurity was measured using the Brazilian Food Insecurity Scale. Linear regression was used in the raw and adjusted effect analysis of food and nutrition insecurity about the availability and consumption. The prevalence of food and nutrition insecurity in households was 51.8%, increased availability and consumption of food sources of energy and low consumption of vegetables, fruits and legumes. The linear model analysis of variance showed dependency between food insecurity and the effect of frequency availability of food and food consumption. The results point to the challenge of implementing public policies, in view of the unhealthy food consumption as an aspect of nutritional impairment, body and permanent emotional adulthood.
Keywords:
food and nutrition securityadolescent behavioramazonian ecosystemPublic Policies
Challenges for Food and Nutrition Security in the Amazon: availability and consumption in households with adolescents
Resumo (abstract):
In Brazil, food and nutritional insecurity remains as a challenge to the accomplishment of the human right to adequate food. This study aimed to analyze food and nutrition insecurity situation of adolescents in the household and individual level. Cross-sectional population based study conducted in urban municipalities of the Brazilian Amazon with 363 households and 95 adolescents. Food and nutrition insecurity was measured using the Brazilian Food Insecurity Scale. Linear regression was used in the raw and adjusted effect analysis of food and nutrition insecurity about the availability and consumption. The prevalence of food and nutrition insecurity in households was 51.8%, increased availability and consumption of food sources of energy and low consumption of vegetables, fruits and legumes. The linear model analysis of variance showed dependency between food insecurity and the effect of frequency availability of food and food consumption. The results point to the challenge of implementing public policies, in view of the unhealthy food consumption as an aspect of nutritional impairment, body and permanent emotional adulthood.
Palavras-chave (keywords):
food and nutrition securityadolescent behavioramazonian ecosystemPublic Policies
Guerra, Lúcia Dias da Silva, Espinosa, Mariano Martinez, Bezerra, ACDB, Guimarães, Lenir Vaz, Amicucci Martins, Maria Silvia. Desafios para a Segurança Alimentar e Nutricional na Amazônia: disponibilidade e consumo em domicílios com adolescentes. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2016/nov). [Citado em 23/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/desafios-para-a-seguranca-alimentar-e-nutricional-na-amazonia-disponibilidade-e-consumo-em-domicilios-com-adolescentes/15939?id=15939&id=15939