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0353/2019 - Diversidade alimentar de crianças indígenas de dois municípios da Amazônia Ocidental Brasileira.
Food diversity of indigenous childrentwo municipalities of the Brazilian Western Amazon.

Autor:

• Vanizia Barbosa da Silva Maciel - Maciel, V.B.S - <enfer_van@yahoo.com.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1166-7551

Coautor(es):

• Kelly Pereira Coca - Coca, K.P - <kcoca@unifesp.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-3604-852X

• Lucíola Sant’Anna de Castro - Castro, L.S - <lucastro@unifesp.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9729-8306

• Ana Cristina Freitas de Vilhena Abrão - Vilhena, A.C.F - <ana.abrao@unifesp.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0001-6249-2467



Resumo:

Objetivou-se explorar a prática alimentar das crianças indígenas de zero a dois anos, residentes nos municípios de Cruzeiro do Sul e Mâncio Lima no Acre. Realizou-se estudo transversal com crianças indígenas das etnias Katukina (Cruzeiro do Sul), Nukini, Nawa e Poyanawa (Mâncio Lima) em outubro de 2013. Utilizou-se um questionário estruturado sobre o consumo alimentar do dia anterior à coleta, baseado nos indicadores alimentares propostos pelo Ministério da Saúde. Estudou-se 94 crianças (50% da etnia Katukina, 27% Poyanawa, 13% Nukini e 10% da Nawa). As crianças menores de 6 meses de idade, apesar da maioria receber leite materno, 42,1% delas consumiam água, 15,8% comida de sal e 11,1% preparados típicos da região. Nas faixas de idade 6 a 12 meses e 13 a 23 meses identificou-se um alto consumo de alimentos ultraprocessados (52,6% e 28,6% respectivamente) enquanto que o consumo de alimentos complementares relevou-se insuficiente (33% de frutas e 25% de comida de sal na faixa de 6 a 13 meses e 41,2% de frutas e 19,6% de comida de sal na faixa de 13 a 23 meses). O perfil alimentar das crianças indígenas mostrou-se inadequado para a idade, refletindo uma situação preocupante na saúde infantil desta população.

Palavras-chave:

Nutrição do Lactente; População Indígena; Comportamento Alimentar; Saúde da Criança; Índios Sul-Americanos

Abstract:

The aim was to explore the feeding practices of indigenous childrenzero to two years old, living in the municipalities of Cruzeiro do Sul and Mâncio Lima in Acre. A cross-sectional study was conducted with indigenous children of the Katukina (Cruzeiro do Sul), Nukini, Nawa and Poyanawa (Mâncio Lima) ethnicities in October 2013. A structured questionnaire was used on the food consumption of the day before the collection, based on the food indicators proposed by the Ministry of Health. A total of 94 children (50% of Katukina ethnicity, 27% Poyanawa, 13% Nukini and 10% of Nawa) were studied. Children under 6 months of age, although the majority received breast milk, 42.1% consumed water, 31.6% non-maternal milk and 15.8% condensed soup. In the range of 6 to 12 months and 13 to 23 months age groups, high consumption of ultraprocessed foods was identified by the majority infants (52.6% and 28.6% respectively), while the consumption of complementary food was insufficient (33% of fruit and 25% of salt food in the range 6 to 13 months and 41.2% of fruits and 19.6% of salt food in the range of 13 to 23 months). The food profile of the indigenous children was inadequate for their, reflecting a worrying situation in the children’s health of this population.

Keywords:

Infant Nutrition; Feeding Behavior; Indigenous Population; Child Health; Indians South American

Conteúdo:

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Como

Citar

Maciel, V.B.S, Coca, K.P, Castro, L.S, Vilhena, A.C.F. Diversidade alimentar de crianças indígenas de dois municípios da Amazônia Ocidental Brasileira.. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2019/nov). [Citado em 02/01/2025]. Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/diversidade-alimentar-de-criancas-indigenas-de-dois-municipios-da-amazonia-ocidental-brasileira/17427?id=17427

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