0415/2017 - Associated factors with early introduction of ultraprocessed foods in feeding of children under two years old. Fatores associados à introdução precoce de alimentos ultraprocessados na alimentação de crianças menores de dois anos.
Objective: To verify the association of maternal and anthropometric factors with consumption of ultraprocessed foods in children between 4 to 24 months. Methods: cross-sectional study with 300 children hospitalized in a tertiary hospital and your mothers. The interview took place during the first 72 hours of hospitalization to avoid interference in the responses about the child\'s diet. Maternal factors investigated: age, schooling, income, parity, BMI and guidance on complementary feeding. Variables related to the child investigated: age, breastfeeding, infant school, BMI/age, height/age, weight/age and introduction of ultraprocessed food. The association between the factors studied and introduction of ultraprocessed food was tested by linear regression. The significance level considered was 0.05. Results:. It was verified that only 21% of the children had not yet received any type of ultraprocessed food, and 56.5% received any of these foods before 6 months. In the multivariate analysis, maternal schooling, family income, maternal age and parity were associated with ultraprocessed food supply. Conclusions: The feeding practices of children between 4 and 24 months are inadequate when compared to the recommendations for the age group.
Keywords:
food consumption, fast foods, snacks, infant nutrition.
Fatores associados à introdução precoce de alimentos ultraprocessados na alimentação de crianças menores de dois anos.
Abstract(resumo):
Objetivo: verificar a associação de fatores maternos e antropométricos e o consumo de alimentos ultraprocessados em crianças de 4 a 24 meses de idade. Métodos: Estudo transversal, com 300 crianças internadas em um hospital terciário e suas mães. A entrevista deu-se nas primeiras 72 horas de internação para evitar interferência nas respostas sobre a alimentação da criança. Os fatores maternos investigados foram idade, escolaridade, renda, paridade, IMC e orientação sobre alimentação complementar. As variáveis referentes à criança investigadas são idade, aleitamento materno, escola infantil, IMC/idade, estatura/idade, peso/idade e introdução de alimentos ultraprocessados. A associação entre os fatores estudados e introdução de alimentos ultraprocessados foi testada por regressão linear. O nível de significância considerado foi de 0.05. Resultados: Verificou-se que apenas 21% das crianças ainda não haviam recebido nenhum tipo de alimentos ultraprocessados, sendo que 56.5% recebeu algum destes alimentos antes dos 6 meses. Na análise multivariada, escolaridade materna, renda familiar, idade materna e paridade foram associadas à oferta de alimentos ultraprocessados. Conclusões: As práticas alimentares de crianças entre 4 e 24 meses estão inadequadas frente às recomendações para a faixa etária.
Keywords(palavra-chave):
consumo de alimentos, fast foods, lanches, nutrição do lactente.
Giesta, JM, Zoche, E, Corrêa, Rafaela Silveira, BOSA, V.L.. Associated factors with early introduction of ultraprocessed foods in feeding of children under two years old.. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2017/Oct). [Citado em 22/01/2025].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/en/articles/associated-factors-with-early-introduction-of-ultraprocessed-foods-in-feeding-of-children-under-two-years-old/16467?id=16467&id=16467