0396/2018 - Consumption of sugar-sweetened beverages in patients with established atherosclerosis disease. Consumo de bebidas açucaradas em pacientes com doença aterosclerótica manifesta.
The present study investigated the association between consumption of sugar-sweetened beverages and anthropometric and biochemical variables in cross-sectional study carried out with secondary datathe first visit participants of Brazilian Cardioprotective Nutritional Program (BALANCE Program) (2013 – 2014). Weight, height, waist circumference, lipid profile and fasting blood glucose and a 24-hour diet recall were collected. Differences between consumption and non-consumption of sugar-sweetened beverages were evaluated through the student\'s T test. In orderto analyze association between consumption and non-consumption of sugar-sweetened beverages and biochemical factors and anthropometric was used chi-square test.The sample consisted of 2,172 individuals, majority men (58.5%), elderly (63.6%),economic level C (57.3%), and overweight (62.7%). Results show an statistically significant difference between consumption of sugar-sweetened beverages and higher body mass index values (p = 0.029), waist circumference (p = 0.004) and triglycerides (p = 0.023). These results emphasize the need for nutritional intervention regarding the consumption of sugar-sweetened beverages as part of the dietary treatment of this population.
Keywords:
cardiovascular diseases, body mass index, waist circumference.
Consumo de bebidas açucaradas em pacientes com doença aterosclerótica manifesta.
Abstract(resumo):
O presente estudo investigou a associação entre o consumo de bebidas açucaradas e variáveis antropométricas e bioquímicas em análise transversal, realizado com dados secundários referentes à primeira consulta do ensaio clínico randomizado Dieta Cardioprotetora Brasileira (2013 – 2014). Foram coletados peso, altura, circunferência da cintura, perfil lipídico e glicemia de jejum e dados de um recordatório alimentar de 24 horas. Diferenças entre o consumo e não consumo de bebidas açucaradas foram avaliadas pelo teste T de student. Para analisar a associação entre o consumo de bebidas açucaradas e fatores bioquímicos e antropométricos foi utilizado o teste qui quadrado. A amostra foi de 2172 indivíduos, sendo a maioria homens (58,5%), idosos (63,6%), do nível econômico C (57,3%), com ensino fundamental (45,8%) e com excesso de peso (62,7%). Houve associação significativa entre o consumo de bebidas açucaradas e maior valores de índice de massa corporal (p= 0,029), circunferência da cintura (p= 0,004) e triglicerídeos (p= 0,023). Esses resultados reforçam a necessidade de intervenção nutricional quanto ao consumo de bebidas açucaradas como parte do tratamento dietético desta população.
Keywords(palavra-chave):
doenças cardiovasculares, índice de massa corporal, circunferência da cintura.
Ribas, B.L.P, Longo, A, Dobke, FV, Weber, B, Bertoldi, E.G, Borges, L.R, Abib, R.T. Consumption of sugar-sweetened beverages in patients with established atherosclerosis disease.. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2018/Aug). [Citado em 21/01/2025].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/en/articles/consumption-of-sugarsweetened-beverages-in-patients-with-established-atherosclerosis-disease/16929?id=16929