0206/2021 - Diet quality in the elderly: what the Index Associated with the Digital Food Guide and the Revised Diet Quality Index reveal Qualidade da dieta de idosos: o que revelam o Índice Associado ao Guia Alimentar Digital e o Índice de Qualidade da Dieta Revisado
The aim of this study was to evaluate the Diet Quality Index-Digital Food Guide (DQI-DFG) in comparison to another more used and widespread in the literature, the Brazilian Healthy Eating Index-Revised (BHEI-R). This is a cross-sectional population-based study with 822 elderly (≥ 60 years old)the Campinas/SP. The BHEI-R resulted in a higher overall score compared to DQI-DFG (62.9 vs. 47.7). For BHEI-R, mean scores increased with age and were worse among the more schooled and smokers. Regarding the DQI-DFG scores, no significant differences were detected with age, schooling and smoking, however, they were higher among the higher income segments. The components with the worst scores: whole grains, sodium and milk (BHEI-R); fruits, whole grains, roots/tubers, milk, refined cereals and red meat/processed (DQI-DFG). Discrepancies were observed in the global scores and in the components of the indicators, which reflect important methodological differences. Research into nature configures an opportunity to increase awareness of indicators to particular aspects of food.
Qualidade da dieta de idosos: o que revelam o Índice Associado ao Guia Alimentar Digital e o Índice de Qualidade da Dieta Revisado
Abstract(resumo):
Objetivou-se avaliar o Índice de Qualidade da Dieta Associado ao Guia Alimentar Digital (IQD-GAD) em comparação a outro mais utilizado e difundido na literatura, o Índice de Qualidade da Dieta Revisado (IQD-R). Estudo transversal de base populacional, com 822 idosos (? 60 anos) de Campinas/SP. Utilizaram-se dados de um recordatório de 24h para efetuar os indicadores, cujas pontuações globais variam de 0 a 100: quanto maior, melhor é a qualidade. Regressão linear simples e múltipla foram aplicadas nas análises. O IQD-R resultou em maior pontuação global do que o IQD-GAD (62,9 vs. 47,5). No IQD-R, os escores médios foram melhores nos mais longevos e piores nos mais escolarizados e nos tabagistas. Quanto aos escores do IQD-GAD, não foram detectadas diferenças significativas com idade, escolaridade e tabagismo, mas, foram maiores nos segmentos de maior renda. Os componentes com piores pontuações: cereais integrais, sódio e leite (IQD-R); frutas, cereais integrais, raízes/tubérculos, leite, cereais refinados e carne vermelha/processada (IQD-GAD). Observaram-se discrepâncias nos escores globais e nos componentes dos indicadores, que refletem importantes diferenças metodológicas. Investigações dessa natureza configuram uma oportunidade de aprimorar a sensibilidade de indicadores a aspectos particulares da alimentação.
de Assumpção, D., Caivano, S. dos A., Corona, L.P., Barros, M.B.A, Barros Filho, A.A, Domene, S. M. A.. Diet quality in the elderly: what the Index Associated with the Digital Food Guide and the Revised Diet Quality Index reveal. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2021/Jun). [Citado em 17/04/2025].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/en/articles/diet-quality-in-the-elderly-what-the-index-associated-with-the-digital-food-guide-and-the-revised-diet-quality-index-reveal/18105?id=18105