0458/2018 - Dietary intake quality and associated factors in one year-old children seen by primary healthcare services Qualidade do consumo alimentar e fatores associados em crianças de um ano de vida na Atenção Primária à Saúde.
The objective was to analyze the quality of food consumption of one year old children accompanied by a Primary Health Care (PHC) service. This is a cross-sectional study nested in a cohort of children\'s oral health in which data were collectedchildren born in 2013 and followed up for 2 years in Porto Alegre. A questionnaire on maternal variables and frequency of child care consultations, anthropometric measures and child food consumption was applied. For that, a score was generatedthe score created according to the SISVAN (Food and Nutrition Surveillance System). A multivariate model was calculated by Poisson regression with robust variance. The sample consisted of 249 children. We found 30.5% (76) of poor/regular quality of food, whichthe multivariate model was associated with the educational level of the person in charge, being incomplete secondary education (PR = 2.14, 95% CI = (RR = 1.70, 95% CI = 0.81-3.54), as well as not having consulted with a dentist (RP = 2.54, 95% CI = 1, 33-4.84) or consulted until the fourth month of age (PR = 1.94, 95% CI = 1.01-3.72). It is concluded that not consulting with dentist in the first year of life and lower maternal schooling have negative repercussions on infant food quality.
Keywords:
Child Health, Food Consumption, Child Care, Nutritional Epidemiology.
Qualidade do consumo alimentar e fatores associados em crianças de um ano de vida na Atenção Primária à Saúde.
Abstract(resumo):
O objetivo foi analisar a qualidade do consumo alimentar de crianças com um ano de idade acompanhadas por um serviço de Atenção Primária à Saúde (APS). Trata-se de estudo transversal aninhado a uma coorte de saúde bucal infantil em que foram coletados dados de crianças nascidas em 2013 e acompanhadas por 2 anos, em Porto Alegre. Foi aplicado um questionário sobre variáveis maternas e frequência de consultas de puericultura, medidas antropométricas e consumo alimentar da criança. Para tal, foi gerado um escore a partir da pontuação criada conforme o SISVAN (Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional). Foi calculado um modelo multivariado, por meio da Regressão de Poisson com variância robusta. A amostra consistiu em 249 crianças. Encontrou-se 30,5% (76) de qualidade ruim/regular da alimentação, que no modelo multivariado esteve associada com nível educacional do responsável, sendo até ensino médio incompleto (RP=2,14, IC95%=1,03-4,44) e ensino médio completo (RP=1,70, IC95%=0,81-3,54), assim como não ter consultado com dentista (RP=2,54, IC95%=1,33-4,84) ou ter consultado até o quarto mês de idade (RP=1,94, IC95%=1,01-3,72). Conclui-se que não consultar com dentista no primeiro ano de vida e menor escolaridade materna repercutem negativamente na qualidade alimentar infantil.
Keywords(palavra-chave):
Saúde da criança; Consumo de alimentos; Puericultura; Epidemiologia nutricional.
Freitas, LG, P. Cortés, M.A, Stein, C, Cousin, E, Faustino-Silva, D.D, Hilgert, J.B.. Dietary intake quality and associated factors in one year-old children seen by primary healthcare services. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2018/Oct). [Citado em 22/01/2025].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/en/articles/dietary-intake-quality-and-associated-factors-in-one-yearold-children-seen-by-primary-healthcare-services/16991?id=16991&id=16991