0243/2024 - Dietary patterns derivedthree diet quality indices and associated factors: findingsthe baseline of ELSA-Brasil Padrões alimentares derivados de três índices de qualidade da dieta e fatores associados: resultados da linha de base do ELSA-Brasil
The aim of this study was to describe dietary patterns using three diet quality indices and the associated factors among 15,081 participantsthe baseline of the Brazilian Longitudinal Study of Adult Health (ELSA-Brasil). Dietary intake was assessed through a food frequency questionnaire. Three diet quality indices were applied: the Planetary Health Diet Index (PHDI), the Cardiovascular Health Diet Index (CHDI), and the Healthy Eating Index-2015 (HEI-2015). Linear regression models were constructed to assess the associated factors. The population exhibited low to moderate scores on all three evaluated indices. It was observed that women, the elderly, individuals with higher per capita income, and those engaged in moderate and vigorous physical activity had, on average, higher scores on all three diet quality indices assessed. Conversely, smokers and individuals with overweight and obesity had, on average, lower scores on all three diet quality indices assessed. This study found that sociodemographic and lifestyle conditions are associated with adherence to healthy and sustainable dietary recommendations.
Padrões alimentares derivados de três índices de qualidade da dieta e fatores associados: resultados da linha de base do ELSA-Brasil
Abstract(resumo):
O objetivo deste estudo foi descrever os padrões alimentares através de três índices de qualidade da dieta e os fatores associados entre 15.081 participantes da linha de base do Estudo Longitudinal de Saúde do Adulto (ELSA-Brasil). O consumo alimentar foi avaliado por meio de questionário de frequência alimentar. A partir disto, foram aplicados três índices de qualidade da dieta: o Índice de Dieta da Saúde Planetária (PHDI), Índice de Qualidade da Dieta para Saúde Cardiovascular (CHDI) e o Índice de Qualidade da Alimentação-2015 (HEI-2015). Modelos de regressão linear foram construídos para avaliar os fatores associados. A população apresentou pontuações que variaram de baixas a moderadas nos três índices avaliados. Observou-se que as mulheres, os idosos, pessoas com maior renda per capita, prática de atividade física moderada e vigorosa apresentaram, em média, maiores pontuações nos três índices de qualidade da dieta avaliados. Ao passo que, os fumantes e as pessoas com sobrepeso e obesidade apresentaram, em média, menores pontuações nos três índices de qualidade da dieta avaliados. O presente estudo observou que condições sociodemográficas e de estilo de vida estão associadas com a adesão a recomendações dietéticas saudáveis e sustentáveis.
Keywords(palavra-chave):
Padrões alimentares; Qualidade da dieta; Nível socioeconômico; Estilo de vida
Cacau, L. T., Lotufo, P. A., Benseñor, I. M., Marchioni, D. M.. Dietary patterns derivedthree diet quality indices and associated factors: findingsthe baseline of ELSA-Brasil. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2024/Jun). [Citado em 06/07/2025].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/en/articles/dietary-patterns-derivedthree-diet-quality-indices-and-associated-factors-findingsthe-baseline-of-elsabrasil/19291?id=19291&id=19291