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0119/2015 - Estudos de avaliação do conhecimento nutricional de adultos: uma revisão sistemática
Estudos de avaliação do conhecimento nutricional de adultos: uma revisão sistemática

Author:

• Lídia Bezerra Barbosa - Barbosa, Lídia Bezerra - Universidade Federal de Alagoas, Faculdade de Nutrição - Programa de Pós-Graduação em Nutrição - Laboratório de Nutrição em Cardiologia - <bezerrabarbosa@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-1883-0734

Co-author(s):

• Sandra Mary Lima Vasconcelos - Vasconcelos, SML - Universidade Federal de Alagoas, Faculdade de Nutrição- Programa de Pós-Graduação em Nutrição - Laboratório de Nutrição em Cardiologia - <sandra-mary@hotmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-9438-3537
• Raphaela Costa Ferreira - Ferreira, Raphaela Costa - Universidade Federal de Alagoas, Faculdade de Nutrição-Laboratório de Nutrição em Cardiologia - <raphaelacosta_ferreira@hotmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1613-8819
• Lourani Oliveira dos Santos Correia - Correia, LOS - Maceio, AL - Universidade Federal de Alagoas, Faculdade de Nutrição-Laboratório de Nutrição em Cardiologia - <lourani@hotmail.com>

Thematic Area:

Alimentação, Nutrição e Saúde

Abstract:

Objective: To systematically review the literature on studies that evaluated the level of knowledge in nutrition of adult individuals with emphasis on methodological aspects and content. Methods: Search was performed of articles in the databases Medline, Lilacs and Scielo. The search was limited by the limits of “human” species , the languages English, Portuguese and Spanish and age (19 above). Inclusion criteria were: cross-sectional studies, with individuals > 18 years and that evaluated the level of knowledge about nutrition in general aspects. The articles’ methodological quality was evaluated using the Strengthening the Reporting of Observational Studies in Epidemiology (STROBE). Results: 3.623 articles were found in the initial search. After reading titles, abstracts and application of exclusion criteria, 25 articles were selected. The results showed that the nutritional knowledge in most studies was associated with socioeconomic variables and feeding behavior. Most studies belonged to class B (92%), where corresponded the 50% to 80% of the STROBE criteria. Conclusion: The studies revealed the existence of a greater tendency to evaluate the relationship of knowledge in nutrition with socio-demographic and economic variables.

Keywords:

knowledge food and nutrition education feeding behavior nutritional status

Content:

Access Issue in Scielo

Other languages:







How to

Cite

Barbosa, Lídia Bezerra, Vasconcelos, SML, Ferreira, Raphaela Costa, Correia, LOS. Estudos de avaliação do conhecimento nutricional de adultos: uma revisão sistemática. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2015/Jul). [Citado em 10/05/2025]. Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/en/articles/estudos-de-avaliaccedilatildeo-do-conhecimento-nutricional-de-adultos-uma-revisatildeo-sistemaacutetica/15187?id=15187



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