0353/2019 - Food diversity of indigenous childrentwo municipalities of the Brazilian Western Amazon. Diversidade alimentar de crianças indígenas de dois municípios da Amazônia Ocidental Brasileira.
The aim was to explore the feeding practices of indigenous childrenzero to two years old, living in the municipalities of Cruzeiro do Sul and Mâncio Lima in Acre. A cross-sectional study was conducted with indigenous children of the Katukina (Cruzeiro do Sul), Nukini, Nawa and Poyanawa (Mâncio Lima) ethnicities in October 2013. A structured questionnaire was used on the food consumption of the day before the collection, based on the food indicators proposed by the Ministry of Health. A total of 94 children (50% of Katukina ethnicity, 27% Poyanawa, 13% Nukini and 10% of Nawa) were studied. Children under 6 months of age, although the majority received breast milk, 42.1% consumed water, 31.6% non-maternal milk and 15.8% condensed soup. In the range of 6 to 12 months and 13 to 23 months age groups, high consumption of ultraprocessed foods was identified by the majority infants (52.6% and 28.6% respectively), while the consumption of complementary food was insufficient (33% of fruit and 25% of salt food in the range 6 to 13 months and 41.2% of fruits and 19.6% of salt food in the range of 13 to 23 months). The food profile of the indigenous children was inadequate for their, reflecting a worrying situation in the children’s health of this population.
Keywords:
Infant Nutrition; Feeding Behavior; Indigenous Population; Child Health; Indians South American
Diversidade alimentar de crianças indígenas de dois municípios da Amazônia Ocidental Brasileira.
Abstract(resumo):
Objetivou-se explorar a prática alimentar das crianças indígenas de zero a dois anos, residentes nos municípios de Cruzeiro do Sul e Mâncio Lima no Acre. Realizou-se estudo transversal com crianças indígenas das etnias Katukina (Cruzeiro do Sul), Nukini, Nawa e Poyanawa (Mâncio Lima) em outubro de 2013. Utilizou-se um questionário estruturado sobre o consumo alimentar do dia anterior à coleta, baseado nos indicadores alimentares propostos pelo Ministério da Saúde. Estudou-se 94 crianças (50% da etnia Katukina, 27% Poyanawa, 13% Nukini e 10% da Nawa). As crianças menores de 6 meses de idade, apesar da maioria receber leite materno, 42,1% delas consumiam água, 15,8% comida de sal e 11,1% preparados típicos da região. Nas faixas de idade 6 a 12 meses e 13 a 23 meses identificou-se um alto consumo de alimentos ultraprocessados (52,6% e 28,6% respectivamente) enquanto que o consumo de alimentos complementares relevou-se insuficiente (33% de frutas e 25% de comida de sal na faixa de 6 a 13 meses e 41,2% de frutas e 19,6% de comida de sal na faixa de 13 a 23 meses). O perfil alimentar das crianças indígenas mostrou-se inadequado para a idade, refletindo uma situação preocupante na saúde infantil desta população.
Keywords(palavra-chave):
Nutrição do Lactente; População Indígena; Comportamento Alimentar; Saúde da Criança; Índios Sul-Americanos
Maciel, V.B.S, Coca, K.P, Castro, L.S, Vilhena, A.C.F. Food diversity of indigenous childrentwo municipalities of the Brazilian Western Amazon.. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2019/Nov). [Citado em 21/01/2025].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/en/articles/food-diversity-of-indigenous-childrentwo-municipalities-of-the-brazilian-western-amazon/17427?id=17427