0356/2017 - Food habits of brazilian pregnant women: Integrative review of literature. Hábitos alimentares das gestantes brasileiras: Revisão integrativa da literatura.
The eating habits of pregnant women are influenced by several factors, and it is essential to know them for the definition of nutritional interventions in prenatal care. The objective of this integrative review was to analyze the bibliographic production on the eating habits of Brazilian pregnant women. Articles were searched in the Biblioteca Virtual em Saúde (BVS), PubMed, Scopus, Web of Science and Scientific Eletronic Library Online databases (SciELO) using the following descriptors: “Gestantes” OR “Grávidas” AND “Hábitos Alimentares” and the terms \"Pregnant women\" AND \"Food habits\" AND \"Brazil\" to search in English. After the adoption of inclusion and exclusion criteria, 18 studies were analyzed. Some studies have targeted specific populations such as adolescents or non-obese pregnant women. The Food Frequency Questionnaire was the most used instrument to investigate the food consumption of pregnant women. The most studies showed that the diet of pregnant women needs improvement, especially due to the low consumption of fruits, vegetables and vegetables, high consumption of sugars, sweets and fats. Most of the studies concluded and reinforced the importance and necessity of nutritional education by prenatal professionals. More studies are needed to better understand these food habits.
Hábitos alimentares das gestantes brasileiras: Revisão integrativa da literatura.
Abstract(resumo):
Os hábitos alimentares das mulheres grávidas são influenciados por diversos fatores, sendo essencial conhecê-los para a definição de intervenções nutricionais na atenção pré-natal. O objetivo desta revisão integrativa foi analisar a produção bibliográfica sobre hábitos alimentares de gestantes brasileiras. Foram buscados artigos na Biblioteca Virtual em Saúde (BVS), PubMed, Scopus, Web of Science e na Scientific Eletronic Library Online (SciELO) utilizando os seguintes descritores: “Gestantes” OR “Grávidas” AND “Hábitos Alimentares” e os termos “Pregnant women” AND “Food habits” AND “Brazil” para busca em inglês. Após a adoção dos critérios de inclusão e exclusão foram analisados 18 estudos. Alguns estudos contemplaram populações específicas como adolescentes ou gestantes não obesas. O instrumento mais utilizado para investigação do consumo alimentar de gestantes foi o Questionário de Frequência Alimentar. A maioria mostrou que a dieta das gestantes precisa de melhorias, especialmente pelo baixo consumo de frutas, verduras e hortaliças, elevado consumo de açúcares, doces e gorduras. A maioria dos estudos concluiu e reforçou a importância e necessidade da educação nutricional pelos profissionais atuantes no pré-natal. Mais estudos são necessários para compreensão mais acurada destes hábitos alimentares.