0344/2016 - Food security in indigenous and peasant populations: A systematic review. Seguridad alimentaria en poblaciones indígenas y campesinas: Una revisión sistemática.
• Marcos Restrepo-Arango - Restrepo-Arango, Marcos - University of Antioquia, School of Microbiology - <marcos.restrepo@upb.edu.co>
Co-author(s):
• Lina Andrea Gutierrez-Builes - Gutierrez-Builes, Lina Andrea - Universidad Pontificia Bolivariana, Facultad de Medicina - <lina.gutierrezb@upb.edu.co> • Leonardo Alberto Ríos-Osorio - Ríos-Osorio, Leonardo Alberto - Medellín, Antioquia - <leonardo.rios@udea.edu.co>
Thematic Area:
Ciências Sociais
Abstract:
Food security and their vulnerability in indigenous and peasant populations has become a topic of interest to public health all around the world, leading to the investigation about measurement, classification and factors that determined it. This systematic review aims to describe the situation of food security in indigenous and peasant communities, and the methods used for evaluation. The literature search was performed on the data bases of PUBMED (5), SCIENCIEDIRECT (221) and SCOPUS (377), looking publications between 2004 and 2015, a total of 603 items were found with the Search routes. At the end of the screening process and added the items found in the gray literature; 25 papers to write the review were obtained. In the 11 years evaluated between 2004 and 2015, scientific activity around the theme was poor with just 4.54% of the publications on this subject, but for 2011 the percentage increased to 13 publications, 63%. Various factors that influence the development of food insecurity are the climate change, the diversity of agriculture, globalization and market Westernization.
Seguridad alimentaria en poblaciones indígenas y campesinas: Una revisión sistemática.
Abstract(resumo):
A segurança alimentar e sua vulnerabilidade em populações indígenas e camponesa se converteu em um tema de interesse para a saúde pública ao redor de todo o mundo em assuntos como de medição, classificação e fatores que a determinam. Esta revisão sistemática tem como propósito descrever a situação da segurança alimentar em comunidades indígenas e camponesas, e os métodos empregados para sua avaliação. A busca da literatura foi realizada nas bases de dados PUBMED (5), SCIENCIEDIRECT (221) e SCOPUS (377), buscando publicações entre os anos 2004 e 2015, com um total de 603 artigos encontrados pelas rotas de busca. Ao final do processo da tamisação e somados os artigos encontrados na literatura cinza obtiveram-se 25 artigos para escrever a revisão. Nos 11 anos avaliados entre 2004 e 2015, a atividade científica ao redor do tema foi escassa com apenas 4,54% das publicações neste tema mas, para o ano 2011 a porcentagem de publicações aumentou até 13,63%. Foram encontrados diversos fatores que tem influência no desenvolvimento da insegurança alimentar, entre eles estão a mudança climática, a diversidade da agricultura e a globalização e ocidentalização do mercado.