0335/2023 - Insegurança alimentar domiciliar e sua associação com a qualidade da dieta em crianças de alto risco assistidas em três centros de saúde de referência Household food insecurity and its association with the diet quality of high-risk children followed-up at three reference health centers
The aim of this study was to evaluate the association between dietary practices and household food insecurity (HFI) status among high-risk children during the Covid-19 pandemic. This cross-sectional study was conducted with 147 children aged 1 to 9 attending at three reference health centers in city of Rio de Janeiro. Diet quality data was assessed using Healthy Eating Indices. The Brazilian Scale of Food and Nutrition Insecurity measured HFI status. Associations between HFI and dietary practices were assessed using logistic regression models. Almost half of the children lived with food insecurity (47.6%). HFI was associated with deteriorated diet quality, evidenced by the increased weekly frequency of consumption of ultra-processed foods (UPF), such as sugar-sweetened beverages (OR: 2.06; 95% CI: 1.02-6.62) and processed meats (OR: 3.1; 95% CI: 1.02-9.46), and reduced frequency of fruits (OR: 0.40; 95% CI: 0.17-0.94) and vegetables (OR: 0.40; 95% CI: 0.19-0.82). Parents perceived a reduction in meat and milk consumption and an increase in the intake of UPF among households of children in HFI throughout the pandemic. Our results suggest that HFI status was associated with deterioration in diet quality during the critical phase of social isolation.
Household food insecurity and its association with the diet quality of high-risk children followed-up at three reference health centers
Abstract(resumo):
O objetivo deste estudo foi avaliar a associação entre as práticas alimentares e a condição de insegurança alimentar familiar (InSAN) entre crianças de alto risco durante a pandemia de Covid-19. Trata-se de um estudo transversal foi realizado com 147 crianças de 1 a 9 anos atendidas em três centros de referência de saúde na cidade do Rio de Janeiro. A qualidade da dieta foi avaliada por meio de Índices de Alimentação Saudável. A Escala Brasileira de Insegurança Alimentar e Nutricional mediu o grau de InSAN entre as famílias. As associações entre a InSAN e as práticas alimentares foram avaliadas por meio de modelos de regressão logística. Neste estudo. quase metade das crianças vivia em situação de insegurança alimentar (47,6%). A InSAN foi associada à deterioração da qualidade da dieta, evidenciada pelo aumento da frequência semanal de consumo de alimentos ultraprocessados (UPF), como bebidas adoçadas com açúcar (OR: 2,06; IC 95%: 1,02-6,62) e carnes processadas (OR: 3,1; IC 95%: 1,02-9,46), e frequência reduzida de frutas (OR: 0,40; IC 95%: 0,17-0,94) e vegetais (OR: 0,40; IC 95%: 0,19-0,82). A redução de consumo de carne e de leite e o aumento na ingestão de UPF foi mais relatado entre as famílias em InSAN. Nossos resultados sugerem que a condição de InSAN foi associado à deterioração da qualidade da dieta durante a fase crítica do isolamento social.
Keywords(palavra-chave):
insegurança alimentar domiciliar, qualidade da dieta, crianças, Covid-19
Ribas, S. A., Medeiros, F. J, Teixeira, M. T, Andrade, P.V, Rodrigues, M. C. C., Ferreira, F. C. P. de A. di M, Vilella, L. D, Neri, D.. Insegurança alimentar domiciliar e sua associação com a qualidade da dieta em crianças de alto risco assistidas em três centros de saúde de referência. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2023/Nov). [Citado em 03/03/2025].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/en/articles/inseguranca-alimentar-domiciliar-e-sua-associacao-com-a-qualidade-da-dieta-em-criancas-de-alto-risco-assistidas-em-tres-centros-de-saude-de-referencia/18961?id=18961