0008/2024 - Living conditions, diet quality and associated factors in women and childrenquilombola communities in Goiás, Brazil Condições de vida, qualidade da alimentação e fatores associados em mulheres e crianças de comunidades quilombolas em Goiás, Brasil
The study aimed to describe health and living conditions and analyze factors associated with the quality of the diet of women and children under 5 years of age in 9 rural quilombola communities, certified and without land title in the state of Goiás. Cross-sectional study, in which were constructed the indicators of consumption of ultra-processed foods, diet diversity and diet quality. The association of socioeconomic factors with indicators of dietary diversity and quality was assessed using Pearson\'s chi-square test, Fischer\'s exact test and logistic regression analysis. 203 women and 73 children aged 0 to 59 months participated in the study. In women, greater dietary diversity associated with higher income, non-participation in an income transfer program and higher education; in children, fewer people living in the household, B/C socioeconomic classification and different maternal diet. Low diet quality in children associated with less diversity in the maternal diet; in women, the income variable was associated with lower diet quality in the chi-square analysis, but the multiple analysis showed an opposite result for this variable. There is an urgency to implement effective actions to guarantee the right to health and adequate and healthy food for this population.
Keywords:
health, nutrition, groups with ancestorsthe African continent
Condições de vida, qualidade da alimentação e fatores associados em mulheres e crianças de comunidades quilombolas em Goiás, Brasil
Abstract(resumo):
O estudo objetivou descrever condições de saúde e vida e analisar fatores associados à qualidade da dieta de mulheres e crianças menores de 5 anos em 9 comunidades quilombolas rurais, certificadas e não tituladas do estado de Goiás. Estudo de delineamento transversal, no qual foram construídos indicadores de consumo de alimentos ultraprocessados, diversidade e qualidade da dieta. Foi avaliada a associação de fatores socioeconômicos com os indicadores de diversidade e qualidade da dieta, usando teste de qui-quadrado de Pearson, teste exato de Fischer e análise de regressão logística. Participaram do estudo 203 mulheres e 73 crianças de 0 a 59 meses. Nas mulheres, maior diversidade da dieta associou-se à maior renda, não participação em programa de transferência de renda e maior escolaridade; nas crianças, à menor quantidade de moradores no domicílio, classificação socioeconômica B/C e dieta diversa materna. A baixa qualidade da dieta em crianças associou-se à menor diversidade da dieta materna; em mulheres, a variável renda esteve associada à menor qualidade da dieta na análise de qui-quadrado, mas a análise múltipla mostrou um resultado oposto para esta variável. Há urgência em implementar ações efetivas para garantia do direito à saúde e alimentação adequada e saudável para essa população.
Keywords(palavra-chave):
saúde, nutrição, grupos com ancestrais do continente africano
Silva, P. O, Schincaglia, R. M., Santos, L. M. P, Gubert, M. B.. Living conditions, diet quality and associated factors in women and childrenquilombola communities in Goiás, Brazil. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2024/Jan). [Citado em 14/04/2025].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/en/articles/living-conditions-diet-quality-and-associated-factors-in-women-and-childrenquilombola-communities-in-goias-brazil/19056