0399/2023 - PROMOTING AND COMPETITING FACTORS OF ADEQUATE AND HEALTHY FOOD IN THE SCHOOL FOOD ENVIRONMENT FATORES PROMOTORES E COMPETIDORES DA ALIMENTAÇÃO ADEQUADA E SAUDÁVEL NO AMBIENTE ALIMENTAR ESCOLAR
The objective was to characterize and evaluate the eating environment of public schools regarding the presence of competing factors that promote healthy eating. A descriptive and observational quantitative study was carried out in 14 public schools in a municipality in Rio de Janeiro and its surroundings. For this purpose, photographic records, and a field diary were used. The presence of murals on the theme of food, vegetable gardens, school cafeteria, and the presence of teachers during meals were considered as promoting components of a healthy eating environment. As competitors, the presence of snacks taken by students, canteens, informal food sales, and the presence of packaging and ultra-processed foods circulating in schools. To characterize the establishments in the school surroundings, a radius of 500 metersthe school gate was considered. Marketed foods were categorized according to the NOVA classification. The study identified a predominance of factors that promote healthy eating compared to competitors. However, there was a high presence of ultra-processed foods inside the schools. In the school environment, the presence of these foods was predominant. The competing factors identified in the study may contribute to low adherence to school meals.
Keywords:
School feeding; ultra-processed foods; food social space
FATORES PROMOTORES E COMPETIDORES DA ALIMENTAÇÃO ADEQUADA E SAUDÁVEL NO AMBIENTE ALIMENTAR ESCOLAR
Abstract(resumo):
Objetivou-se caracterizar e avaliar o ambiente alimentar de escolas públicas quanto à presença de fatores competidores e promotores da alimentação saudável. Realizou-se estudo quantitativo descritivo e observacional em 14 escolas públicas de um município do Rio de Janeiro e os entornos. Para tanto utilizou-se registro fotográfico e diário de campo. Considerou-se como componentes promotores do ambiente alimentar saudável a presença de murais sobre o tema da alimentação, hortas, refeitório escolar e a presença de professores durante as refeições. Como competidores, a presença de: lanches levados pelos alunos, cantinas, venda informal de alimentos e a presença de embalagens e de alimentos ultraprocessados circulando nas escolas. Para caracterização dos estabelecimentos no entorno escolar considerou-se um raio de 500 metros do portão da escola. Os alimentos comercializados foram categorizados segundo a classificação NOVA. O estudo identificou predominância de fatores promotores da alimentação saudável em comparação aos competidores. Porém, havia elevada presença de alimentos ultraprocessados no interior das escolas. No entorno escolar, a presença destes alimentos foi predominante. Os fatores competidores identificados no estudo podem contribuir para a baixa adesão à alimentação escolar.
Keywords(palavra-chave):
alimentação escolar; alimentos ultraprocessados; espaço social alimentar
Henriques, P., Alvarenga, C.R.T, de Almeida, G. de V., Soares, D.S.B, Dias, P. C., Barbosa, R. M. S., de Freitas, S. E. A. P., Ferreira, D. M.. PROMOTING AND COMPETITING FACTORS OF ADEQUATE AND HEALTHY FOOD IN THE SCHOOL FOOD ENVIRONMENT. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2023/Dec). [Citado em 04/05/2025].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/en/articles/promoting-and-competiting-factors-of-adequate-and-healthy-food-in-the-school-food-environment/19025?id=19025