0227/2023 - Quality and access to water for human consumption: a look at the State of Amazonas, Brazil. Qualidade e acesso à água para consumo humano: um olhar sobre o Estado do Amazonas, Brasil.
Surveillance indicators of water quality for human consumption in the Amazon were analyzed, from 2016 to 2020, using 185,528 samples from 11 microregions. Of the samples analyzed, 93.20% are from the urban area, 66.65% came from the public system (SAA), 31.02% from the Collective Alternative Solution-SAC and 2.33% from the Individual Alternative Solution-SAI. There was an increase in the number of records by the SAA, with a downward trend and oscillations of records for the SAC and SAI. The chemical and physical parameters of the urban area were higher than those of rural areas and traditional communities. Most of the samples presented pH values below the recommended level. In the quantification of microbiological parameters, a greater presence of total coliforms and E.coli was identified in rural areas and traditional communities. In conclusion, there were inadequacies in the chemical, physical and microbiological parameters, as well as problems related to the supply, storage and surveillance of water distributed for human consumption. These findings indicate the need to build an agenda for public management to confront water insecurity and its probable effects on food insecurity in the region.
Keywords:
Drinking Water. Water Insecurity. Water Suply. Health Information Systems. Environmental Health Surveillance.
Qualidade e acesso à água para consumo humano: um olhar sobre o Estado do Amazonas, Brasil.
Abstract(resumo):
Analisaram-se indicadores de vigilância da qualidade da água para consumo humano no Amazonas, de 2016 a 2020, utilizando 185.528 amostras provenientes de 11 microrregiões. Das amostras analisadas, 93,20% são da área urbana, 66,65% provinham do sistema público (SAA), 31,02% da Solução Alternativa Coletiva-SAC e 2,33% da Solução de Alternativa Individual-SAI. Observou-se aumento do número de registros pelo SAA, com tendência de queda e oscilações de registros para a SAC e a SAI. Os parâmetros químicos e físicos da área urbana foram superiores, comparativamente aos das áreas rurais e de comunidades tradicionais. A maior parte das amostras apresentou valores de pH abaixo do recomendado. Na quantificação dos parâmetros microbiológicos, identificou-se maior presença de coliformes totais e E.coli na área rural e em comunidades tradicionais. Em conclusão, verificaram-se inadequações nos parâmetros químicos, físicos e microbiológicos, assim como problemas relativos ao abastecimento, armazenamento e à vigilância da água distribuída para consumo humano. Tais achados indicam a necessidade de construir uma agenda pela gestão pública, para o enfrentamento da insegurança hídrica e seus prováveis efeitos sobre a insegurança alimentar existente na região.
Keywords(palavra-chave):
Água Potável. Insegurança Hídrica. Abastecimento de Água. Sistemas de Informação em Saúde. Vigilância Sanitária Ambiental.
Mata, M.M, Santana, A.B.C, Martins, F.P, Medeiros, M.A.T. Quality and access to water for human consumption: a look at the State of Amazonas, Brazil.. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2023/Aug). [Citado em 05/11/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/en/articles/quality-and-access-to-water-for-human-consumption-a-look-at-the-state-of-amazonas-brazil/18853?id=18853