0240/2017 - Socioeconomic, demographic and lifestyle factors associated with food standards of shifted workers. Fatores socioeconômicos, demográficos e de estilo de vida associados a padrões alimentares de trabalhadores em turnos.
The objective was to identify the main food patterns of shift workers and to associate them with socioeconomic, demographic and lifestyle variables. We studied men between 20 and 60 years old, workers of a metallurgical company in Ceará. Food patterns were identified by factorial analysis by major components, followed by orthogonal varimax rotation. Poisson regression was used to estimate the prevalence ratios (PR) of the variables in relation to dietary patterns. Three patterns were identified: common northeastern, popular and western. Employees of the night shift and those who smoke or have smoked showed less adherence to the common northeastern pattern, while those who consume or have consumed alcoholic beverages showed greater adherence. For the popular, the highest adherence was of employees with higher education, residents in the company\'s headquarters city and who have consumed alcoholic beverages only in the past, while individuals with better Brazilian economic classification showed lower adherence. Men older and smokers had lower adherence to the Western standard. Knowledge of these variables associated with the identified eating patterns may guide the planning of healthy eating practices in the group studied.
Keywords:
night work, food consumption, socioeconomic factors.
Fatores socioeconômicos, demográficos e de estilo de vida associados a padrões alimentares de trabalhadores em turnos.
Abstract(resumo):
O objetivo foi identificar os principais padrões alimentares de trabalhadores em turnos e associá-los às variáveis socioeconômicas, demográficas e de estilo de vida. Foram estudado homens entre 20 a 60 anos, trabalhadores de uma metalúrgica do Ceará. Os padrões alimentares foram identificados por análise fatorial por componentes principais, seguida de rotação ortogonal varimax. Utilizou-se Regressão de Poisson para estimar as razões de prevalências (RP) das variáveis em relação aos padrões alimentares. Três padrões foram identificados: comum nordestino, popular e ocidental. Os funcionários do turno da noite e os que fumam ou já fumaram apresentaram menor adesão ao padrão comum nordestino, enquanto aqueles que consomem ou já consumiram bebidas alcoólicas mostraram maior adesão. Para o popular, a maior adesão foi de funcionários com maior escolaridade, residentes na cidade sede da empresa e que já consumiram bebidas alcoólicas apenas no passado, enquanto indivíduos com melhor classificação econômica brasileira mostraram menor adesão. Os homens com idade mais elevada e que fumam apresentaram menor adesão ao padrão ocidental. O conhecimento dessas variáveis associadas aos padrões alimentares identificados poderá orientar o planejamento das ações de práticas alimentares saudáveis no grupo estudado.
Keywords(palavra-chave):
trabalho noturno, consumo alimentar, fatores socioeconômicos.