0459/2018 - Teachers on a temporary contract reports higher frequency of pre-prepared foods consumption. Professores com vínculo temporário apresentam maior frequência de consumo de alimentos pré-preparados.
Objective: To analyze eating behaviors according to the type of work bond in schoolteachers. Methods: Interviews were conducted at 20 public state schools in Londrina, Brazil, between 2012 and 2013. Results: Among the 978 teachers interviewed, 672 (68.7%) had an effective bond and 306 (31.3%) were temporary. High frequencies of recommended eating behaviors - consumption of fruits, vegetables and/or vegetables and removing visible fatred meat - were observed in teachers with an effective bond. On the other hand, teachers with temporary bond had high frequencies of non-recommended eating behaviors - consumption of pre-prepared foods and industrialized drinks or sodas. Conclusion: High-frequency consumption of pre-prepared foods was statistically associated with the type of bond regardless of socio-demographic factors, lifestyle and health status.
Keywords:
Eating behavior; Schoolteachers; Occupational health; Work conditions
Professores com vínculo temporário apresentam maior frequência de consumo de alimentos pré-preparados.
Abstract(resumo):
Objetivo: Analisar as condutas alimentares de professores segundo os vínculos de trabalho. Métodos: As entrevistas foram realizadas em 20 escolas da rede estadual de Londrina entre 2012 e 2013. Resultados: Dos 978 professores entrevistados, 672 (68,7%) tinham vínculo efetivo e 306 (31,3%) temporário. Altas frequências de condutas alimentares recomendadas - consumo de frutas, verduras e/ou legumes e retirada da gordura visível da carne vermelha - foram observadas em professores com vínculo efetivo. Em contrapartida, professores com vínculo temporário apresentaram altas frequências de condutas alimentares não recomendadas – consumo de alimentos pré-preparados e de bebidas industrializadas ou refrigerantes. Conclusão: Destaca-se que o consumo em alta frequência de alimentos pré-preparados esteve estatisticamente associado ao tipo de vínculo independentemente de fatores sociodemográficos, de estilo de vida e da condição de saúde.
Keywords(palavra-chave):
Comportamento alimentar; Docentes; Saúde do trabalhador; Condições de trabalho.
Dias, D. F., Melanda, F. N., Santos, ES, de Andrade, S. M., Mesas, A.E., González, A. D.. Teachers on a temporary contract reports higher frequency of pre-prepared foods consumption.. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2018/Oct). [Citado em 21/01/2025].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/en/articles/teachers-on-a-temporary-contract-reports-higher-frequency-of-preprepared-foods-consumption/16992?id=16992