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0089/2024 - Chrononutrition, diet quality and perceived stress: resultstwo population-based studies in Brazil
Crononutrição, qualidade da dieta e estresse percebido: resultados de dois estudos de base populacional no Brasil

Autor:

• Micaela Rabelo Quadra - Quadra, M.R - <micaelarquadra@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-6380-7720

Coautor(es):

• Antônio Augusto Schäfer - Schäfer, AA - <antonioaschafer@ unesc.net>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-8834-0434

• Leonardo Pozza Santos - Santos, L.P - <leonardo_pozza@yahoo.com.br>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-3993-3786

• Luana Meller Manosso - Manosso, L. M. - <lumanosso@hotmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-1987-1730

• Tamara Justin da Silva - Silva, TJ - <tamarajustin99@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-5806-9567

• Elisabete Borges Maciel - Maciel, E. B. - <elisabeteb2303@gmail.com>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-9142-3265

• Fernanda Oliveira Meller - Meller, F.O - <fernandameller@unesc.net>
ORCID: https://orcid.org/0000-0002-1174-4721



Resumo:

Background: Chrononutrition and diet quality appear to influence stress, however, evidence on this relationship needs to be better elucidated. We aim to assess the association between chrononutrition, diet quality, and perceived stress in adultsSouthern Brazil amid the Covid-19 pandemic.
Methods: Population-based cross-sectional study conducted in two Brazilian cities, with individuals aged ?18 years. Chrononutrition (frequency and time of meal) and diet quality were the exposure, and perceived stress was the outcome. To assess the associations, Poisson regression was used to calculate crude and adjusted prevalence ratio and its 95% confidence intervals, with a significance level of 5%.
Results: 2,170 individuals were analyzed. 12.3% did not have breakfast, 27.5% had less than four meals per day, 30.4% presented poor diet quality, 14% referred irregular consumption of healthy foods, and 43.2% had regular consumption of unhealthy foods. Perceived stress was reported by 38.2% of the sample. Individuals who ate less than four meals per day, with poor diet quality, with regular consumption of unhealthy foods, and with irregular consumption of healthy foods were more likely to present perceived stress.
Conclusion: These results may contribute to the development of joint actions on nutrition and mental health.

Palavras-chave:

Eating; Diet Quality; Mental Health; Pandemics.

Abstract:

Introdução: Crononutrição e qualidade da dieta parecem influenciar o estresse, mas evidências precisam ser melhor elucidadas. O objetivo foi avaliar a associação entre crononutrição, qualidade da dieta e estresse percebido em adultos do Sul do Brasil na pandemia de Covid-19.
Métodos: Estudo transversal de base populacional conduzido em duas cidades brasileiras, com indivíduos com ≥18 anos. Crononutrição (frequência e horário das refeições) e qualidade da dieta foram as exposições, estresse percebido foi o desfecho. Para avaliar as associações utilizou-se regressão de Poisson para calcular a razão de prevalência bruta e ajustada e seus intervalos de confiança de 95%, com nível de significância de 5%.
Resultados: Foram analisados 2.170 indivíduos. 12,3% não tomavam café da manhã, 27,5% faziam <4 refeições por dia, 30,4% tinham pior qualidade da dieta, 14% consumiam irregularmente alimentos saudáveis e 43,2% consumiam regularmente alimentos não saudáveis. 38,2% tinha estresse percebido. Aqueles que faziam <4 refeições por dia, com pior qualidade da dieta, consumo regular de alimentos não saudáveis e consumo irregular de alimentos saudáveis tiveram maior probabilidade de apresentar estresse.
Conclusão: Os resultados poderão contribuir para o desenvolvimento de ações conjuntas em nutrição e saúde mental.


Keywords:

Alimentação; Qualidade da Dieta; Saúde mental; Pandemias.

Conteúdo:

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Como

Citar

Quadra, M.R, Schäfer, AA, Santos, L.P, Manosso, L. M., Silva, TJ, Maciel, E. B., Meller, F.O. Chrononutrition, diet quality and perceived stress: resultstwo population-based studies in Brazil. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2024/mar). [Citado em 03/05/2025]. Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/chrononutrition-diet-quality-and-perceived-stress-resultstwo-populationbased-studies-in-brazil/19137?id=19137

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