0084/2018 - Gestão e uso dos recursos hídricos e a expansão do agronegócio: água para quê e para quem? Use and management of the water resources and expansion of agribusiness: water for what and who?
O artigo objetiva realizar uma análise da correlação entre a gestão e uso dos recursos hídricos com a expansão do agronegócio e seus reflexos na contaminação ambiental e humana, apontando desafios para o SUS no âmbito do monitoramento de agrotóxicos na água para consumo humano. Pesquisa de natureza qualitativa, cuja abordagem metodológica adotada foi o estudo de caso aplicado em área de expansão do agronegócio no semiárido cearense. Os resultados demonstram que existe uma relação desigual na gestão e uso da água, em que há priorização do seu acesso para o agronegócio no Ceará, em detrimento de grande parte da população camponesa. Em consequência, a contaminação por agrotóxicos de águas superficiais e profundas traz desafios para a vigilância do controle dos agrotóxicos na água para consumo humano. Nesse sentido, apresentam-se alternativas para subsidiar os serviços de saúde a uma atuação mais efetiva das vigilâncias em saúde de modo geral, e do Vigiagua em específico, tais como: a superação da fragmentação do olhar e das intervenções sobre os problemas de saúde; a exposição humana à múltiplos agrotóxicos; a insuficiência de laboratórios e de profissionais capacitados; ampliação de divulgação de informações aos usuários da água.
Palavras-chave:
Contaminação Ambiental; Agronegócio; Agrotóxicos; Vigilância em Saúde Pública; Saúde Ambiental.
Abstract:
The article analyze the correlation between agribusiness expansion and the water resource’s use and management, besides the reflections of environment and human contamination, pointing to the SUS’ challenges on tracking pesticides in the water for human consumption. It´s qualitative research, the chosen methodological approach was the result of a case of study in an expansive agribusiness area in Ceará’s semiarid. The results shows that there’s a unbalanced relation in the management and use of the water, upon prioritizes the water’s access to agribusiness in Ceará over a massive part of the countryside population. In consequence, the contamination by pesticides in superficial and deep waters brings challenges to the supervisors of pesticide’s control in water for human consumption. In this sense, the article presents alternative forms on how to provide the health services in an effective performance of the health supervisors in a general way and in the Vigiagua specifically, as in: the edge of a fragmented look and the interventions on healthy issues; the human exposition to multiple pesticides; the insufficient number of labs and professionals able to deal with this problem; the massive disclosure of these information to the water’s users.
Keywords:
Environmental Pollution; Agribusiness; Agrochemicals; Public Health Surveillance; Environmental Health.
Use and management of the water resources and expansion of agribusiness: water for what and who?
Resumo (abstract):
The article analyze the correlation between agribusiness expansion and the water resource’s use and management, besides the reflections of environment and human contamination, pointing to the SUS’ challenges on tracking pesticides in the water for human consumption. It´s qualitative research, the chosen methodological approach was the result of a case of study in an expansive agribusiness area in Ceará’s semiarid. The results shows that there’s a unbalanced relation in the management and use of the water, upon prioritizes the water’s access to agribusiness in Ceará over a massive part of the countryside population. In consequence, the contamination by pesticides in superficial and deep waters brings challenges to the supervisors of pesticide’s control in water for human consumption. In this sense, the article presents alternative forms on how to provide the health services in an effective performance of the health supervisors in a general way and in the Vigiagua specifically, as in: the edge of a fragmented look and the interventions on healthy issues; the human exposition to multiple pesticides; the insufficient number of labs and professionals able to deal with this problem; the massive disclosure of these information to the water’s users.
Palavras-chave (keywords):
Environmental Pollution; Agribusiness; Agrochemicals; Public Health Surveillance; Environmental Health.
Ferreira, M.J.M, Júnior, MMV, PONTES, A.G.V., Rigotto, RM, Gadelha, D.. Gestão e uso dos recursos hídricos e a expansão do agronegócio: água para quê e para quem?. Cien Saude Colet [periódico na internet] (2018/fev). [Citado em 24/12/2024].
Está disponível em: http://cienciaesaudecoletiva.com.br/artigos/gestao-e-uso-dos-recursos-hidricos-e-a-expansao-do-agronegocio-agua-para-que-e-para-quem/16617?id=16617&id=16617